Hlavní obsah

Internetoví podvodníci loni připravili Čechy o 1,2 miliardy

Právo, Barbora Janáková

Lidé v Česku loni přišli vinou podvodníků na internetu celkem o 1,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které Právu poskytlo Policejní prezidium. Za minulý rok evidovalo téměř dva a půl tisíce takových případů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že počet případů narostl proti předchozímu roku o třetinu, je jasné, že lidé stále nejsou dost opatrní při nákupech na síti a nedostatečně si chrání přístupová jména a hesla k internetovému bankovnictví.

Policie varuje, aby lidé nikdy neposílali peníze předem a byli obezřetní, když narazí na přehnaně výhodné nabídky. To se stalo osudným i paní Ireně (46) z Tachova. Na jednom z inzertních serverů našla nabídku, kde prodávající sliboval levný a kvalitní nábytek. Chtěl ovšem předem zálohu šest tisíc korun. Po zaslání obnosu se už neozval.

Paní Irena nyní našla přes internet další čtyři lidi, kteří se nechali napálit na stejnou, podezřele výhodnou nabídku. Tři z nich již podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro podvod.

Recenze hodně napoví

Odborník na internet a sociální sítě Daniel Dočekal přitom tvrdí, že jistotu člověk nemá nikdy. „Především, na internetu nikdy nevíte, jestli ten, s kým komunikujete, je reálný, jestli se za někoho nevydává, jestli to není podvodník,“ uvedl Dočekal.

Snadné poznání podvodníků bývá třeba v tom, že mají zázračně nízké ceny, nabízejí nereálně výhodné podmínky
Daniel Dočekal

„První z podstatných věcí jsou recenze, zkušenosti, podívat se na historii nákupů, prohlédnout si, co lidé o prodejci či prodejně píšou,“ odhalil Dočekal kritéria, která mohou pomoci ověřit si, zda je nabídka prodejce seriózní.

Dále doporučil ověřit si kontaktní údaje na internetu či v dostupných rejstřících. Ať už se jedná o telefonní číslo či adresu. Pokud se jedná o právnickou osobu, tak je vhodné ověřit si IČO, zda je tato osoba evidovaná v obchodním rejstříku.

Podle Dočekala je potřeba zbystřit, pokud se jedná o výhodnou nabídku. „Snadné poznání podvodníků bývá třeba v tom, že mají zázračně nízké ceny, nabízejí nereálně výhodné podmínky,“ uvedl příklad.

Poctivý prodejce komunikuje

Významným ukazatelem rovněž je, když se inzerent vyhýbá telefonickému kontaktu, případně komunikuje z podivných e-mailových adres. Servery zprostředkující inzerci se vesměs shodují, že nemají opatření, která by jim umožnila předem odhalit falešný inzerát. Většinou se spoléhají na hlášení podezřelých inzerátů od uživatelů.

„V okamžiku, kdy zjistíme, že se někomu něco stalo, tak umíme zablokovat daného uživatele, který tu nekalou inzerci měl,“ uvedla Irena Zatloukalová, mluvčí Seznam.cz, pod který spadá inzertní web sbazar.cz. Dále uvedla, že jejich technická podpora se pak snaží všechny možné podvedené kontaktovat a nabízí jim možnost hromadné žaloby na pachatele.

Špatná čeština musí varovat

Většina webů přitom ještě dbá na prevenci. Většinou je na stránkách kromě obchodních podmínek uvedené i nějaké bezpečnostní desatero či návod, jak se nenechat napálit.

Ten obsahuje rady, jako předem si domluvit podmínky případné reklamace, ověřit si číslo účtu a e-mail prodejce na internetu nebo si dát pozor na špatnou češtinu. Nakupujícím by také nemělo stačit, že inzerent pošle okopírované doklady, ty mohou být odcizené.

Pokud pachatel využije stránky k podvodu, tak administrátoři s policií spolupracují a pomáhají jim. „V případě podvodu policii předáme veškeré dostupné informace o případném inzerentovi, tzn. IP adresy, historii komunikace se zájemci, kontakty na ně a případné další související informace,“ konstatoval například administrátor webu hyperinzerce.cz Michal Paleček.

Anketa

Měli jste někdy problémy s nákupem na internetu?
ano, přišel/přišla jsem o peníze
23 %
ano, ale zboží jsem po urgencích obdržel/a
7 %
ne
70 %
Celkem hlasovalo 470 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám