Hlavní obsah

Co umí nová domovská stránka Seznamu

Novinky, mif

Práce na nové domovské stránce Seznam.cz pomalu finišují, po pěti měsících veřejného testování je stránka připravena k postupnému přepínání do ostrého provozu. Novinek je na domovské stránce hned několik, kromě designu je řeč také o možnosti individualizace bez přihlašování nebo o automatickém doporučování článků ze serverů Super.cz či Novinky.cz. Ty se společností Seznam.cz provozuje vydavatel deníku Právo Borgis.

Foto: Seznam.cz

Nový Seznam.cz

Článek

„Už od začátku testování nové domovské stránky lze přepnutí ze staré verze na novou provést jednoduše prostřednictvím odkazu ‚Zkusit nový Seznam.cz‘ umístěným v patičce stránky. Poté se zobrazí odlehčenější vzhled, jehož obsah si může každý zájemce přizpůsobit přesně podle toho, co jej zajímá nebo je pro něj důležité,“ uvedl Marek Vacek, produktový manažera domovské stránky Seznam.cz.

Nezapomněl přitom zdůraznit, že personalizovat vzhled či boxíky na domovské stránce je možné i bez přihlášení. A to klasicky ve dvou nebo třech sloupcích. „Cílem je nabídnout lidem co nejlepší službu, aniž by její využití bylo čímkoli podmíněno. S tím souvisí i plná responzivita stránky pro různá zařízení. Nová domovská stránka se tedy přizpůsobí počítačům, mobilům i tabletům tak, aby pohyb na ní byl pro člověka co nejkomfortnější,“ podotkl Vacek.

Velmi zajímavá je také nová funkce pro automatické doporučování obsahu. „Doporučování probíhá na základě kategorizace anonymizovaných dat, která jsou rozdělena podle toho, co lidé čtou, tedy podle toho, co je zajímá,“ prohlásil produktový manažera domovské stránky Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Aktuální domovská stránka Seznam.cz

Systém by si tak měl být schopen zapamatovat, jaké typy článků se uživateli líbí nejvíce, aby mu je mohl následně nabízet. „Nebude se tudíž ani stávat, že byste na nové domovské stránce našli již přečtený článek znovu. Stačí si rozkliknout zvolený článek například v boxíku Super.cz a po jeho přečtení se vrátit zpět. Algoritmus vyhodnotí, že článek už daný uživatel viděl a vymění ho za jiný,“ doplnil Vacek.

Za pět měsíců testování obdrželi vývojáři více než 35 000 podnětů od lidí, kteří beta verzi využívali. „ Proces úprav však zdaleka nekončí a k 3000 hodinám, které byly dosud věnovány na vývoj nové podoby domovské stránky Seznam.cz, přibývají další. Stránka Seznam.cz se mění pravidelně a k nějaké drobné úpravě na ní dojde téměř každý týden,“ uzavřel Vacek.

Vyzkoušet novou domovskou stránku můžete zde. Zpět na starý vzhled pak můžete přepnout pomocí volby v patičce, tedy ve spodní části stránky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám