Hlavní obsah

Zisk Lenova se prudce propadl

Peking

Zisk čínského výrobce počítačů Lenovo Group v prvním čtvrtletí firemního finančního roku výrazně klesl a jeho tržby se zvýšily méně, než se čekalo. Největší světový producent osobních počítačů ve čtvrtek oznámil, že narazil na vážné problémy v prodeji osobních počítačů a tabletů ve světě a v odbytu chytrých telefonů na domácím trhu. Divize mobilních telefonů se propadla po získání Motoroly do ztrát.

Foto: archív výrobce

Lenovo Iomega ix2

Článek

Čistý zisk klesl meziročně o 51 procent na 105 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč). Tržby společnosti stouply o jen tři procenta na 10,7 miliardy USD. Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali tržby na 11,3 miliardy USD a pokles zisku o 59 procent.

Za předchozí finanční rok stoupl zisk Lenovo Group jen o jedno procento na 829 miliónů dolarů, což byl nejpomalejší nárůst za pět let. Tržby firmy ale stouply o 20 procent na 46,3 miliardy dolarů

Firma sdělila, že se střetává s „nejobtížnější situací na trhu za poslední roky”. Restrukturalizaci divize chytrých telefonů, po kterou se rozhodně,  pro ni bude znamenat jednorázové náklady 600 miliónů dolarů. Zároveň s tím Lenovo zruší 3200 míst v nevýrobních činnostech, tedy asi deset procent míst v této oblasti, aby ve druhém pololetí tohoto roku ušetřila 650 milionů USD.

Divize mobilních telefonů zaznamenala za čtvrtletí hrubou ztrátu 292 milionů USD. Dodávky telefonů loni převzaté Motoroly se propadly meziročně o 31 procent na 5,9 milionu kusů.

Šéf Lenovo Jang Jüan-čching ale akvizici Motoroly za 2,9 miliardy dolarů bránil. Uvedl, že divize po své restrukturalizaci firmě pomůže stát se globálním aktérem na trhu smartphonů.

Firma loni dokončila převzetí divize serverů IBM za 2,1 miliardy USD a akvizici Motoroly. Čínská společnost také expandovala do oblasti firemních počítačů a chytrých telefonů, protože v dlouhodobém výhledu očekává pokles prodeje osobních počítačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám