Hlavní obsah

Celé Slovensko jako na dlani. Mapy.cz nabízejí nový pohled z letadla

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz minulý týden zpřístupnila novou mapovou vrstvu pro Slovenskou republiku na portálu Mapy.cz. Naši východní sousedi tak mohou prohlížet snímky víc než 49 tisíc km2, které byly pořízeny v uplynulých třech letech čtyřmi letadly. Mapu tvoří bezmála 80 tisíc leteckých snímků.

Foto: Seznam.cz

Letecký snímek na portálu Mapy.cz zachycuje výstaviště Inchebu v Bratislavě.

Článek

„Po České republice se svého pohledu z letadla dočkalo i Slovensko. Ortofoto, tedy letecké snímky nafotila pro Seznam.cz letadla společností Eurosense a Geodis Slovakia z výšky 2 až 3,5 kilometru nad zemí. Celkově takto nad slovenskou krajinou nalétala 40 tisíc kilometrů během 160 letových hodin,“ podotkl Petr Hofman, produktový manažer Mapy.cz.

Podle něj zabírá sbírka desítek tisíc leteckých snímků prostor o velikosti 17,5 terabajtu. Nová mapová vrstva je přístupná prostřednictvím mobilní aplikace Mapy.cz.

Foto: Seznam.cz

Porovnání původní mapy a nových leteckých snímků – záběr na Bratislavský hrad.

Nově byly pro Slovensko přidány také adresní body. „V 3460 městech a vesnicích přibylo na 1 983 338 adresních bodů. Pro zajímavost: lidé mohou na Slovensku najít až 1 271 215 budov, přičemž jedna budova může mít více vstupů, tedy adresních bodů. Česká republika má pro porovnání na Mapy.cz 6253 měst a vesnic s 2 912 978 adresními body v celkem 2 885 239 budovách,“ uvedl Hofman.

„Pro aktualizaci dat o nově přidaných adresních bodech na Slovensku je důležité mít přístup do Registru územní identifikace, adres a nemovitostí, tak jako v České republice. Proto společnost Seznam.cz doufá, že i na Slovensku dojde k posunu v postoji k otevřeným datům a i zde vznikne obdobný registr, který bude přístupný zadarmo a všem. V České republice toto funguje a jen díky tomu může tým Mapy.cz aktualizovat adresní body na denní bázi,“ uzavřel Hofman.

Aplikace Mapy.cz je k dispozici pro mobilní zařízení, která jsou postavena na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Stahovat je můžete prostřednictvím odkazů níže:

Reklama

Výběr článků

Načítám