Hlavní obsah

Telefonní budky pomalu mizí z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet telefonních budek dotovaných státem příští rok klesne zhruba o 300 na 5158 automatů. Zmenší se totiž velikost obcí, ve kterých je bude muset O2 povinně provozovat. Vyplývá to z informací Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco letos musel být telefonní automat povinně v každé obci do 2000 obyvatel a do 5000 obyvatel v případě, že v lokalitě není dostatečně silný mobilní signál, příští rok bude muset být v každé obci do 1500 obyvatel. Dotace na jeden automat se letos pohybuje kolem 9000 korun.

Vedle toho bude O2 provozovat kolem 6000 automatů na komerčním základě. Vedle volání je operátor využívá i jako nosiče reklamy. V současnosti je 73 procent budek na mince a 27 procent na karty.

Nejvíce telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30 000 budek. Od té doby se jejich počet kvůli klesajícímu využití v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám