Hlavní obsah

Krásy Brna ukazují Mapy.cz na nových panoramatech

Zcela nový pohled na druhé největší město v České republice si mohou užívat návštěvníci portálu Mapy.cz. Brno je totiž prvním městem, u kterého byly zpřístupněny nové panoramatické snímky, které nahradily ty původní. Rozdíl v kvalitě je patrný na první pohled. Do konce letošního roku by mělo přibýt pokrytí všech velkých měst v Česku.

Foto: Mapy.cz

Porovnání starých a nových panoramat Brna – Mahenovo divadlo

Článek

„Prvním městem, které se dočkalo spuštění nových panoramatických snímků, je Brno. Téměř 90 tisíc snímků, které v surových datech zabraly 1,3 terabajtů a po zpracování 900 gigabajtů, bylo pořízeno během několika týdnů kamerami s větším dynamickým rozsahem. Při jejich pořizování nacestovalo auto společnosti Seznam.cz přibližně 500 kilometrů brněnskými ulicemi,“ uvedl Petr Hofman, produktový manažer Mapy.cz.

Vyzkoušet režim Panorama je možné přímo na úvodní stránce serveru Mapy.cz. Stačí v levém horním roku kliknout na ikonku oka a vybrat přesnou lokalitu na mapě, kterou chcete zobrazit.

Foto: Mapy.cz

Porovnání starých a nových panoramat Brna – AZ Tower

Nafoceny jsou v současnosti i snímky dalších velkých měst. „Na zpracování již také čekají snímky Prahy, Olomouce, Českých Budějovic, Hradce Králové, Pardubic a pár dalších měst, ale i dosud chybějící lokality Vysočina, Plzeňský a Karlovarský kraj. Mapy.cz je budou zveřejňovat postupně, hned po sešití do panoramatických snímků a anonymizaci osob a SPZ,“ konstatoval Hofman.

Auto mapující ulice Česka by mělo do terénu znovu vyrazit ještě tento měsíc. „Plánujeme, že díky tomu do konce roku nafotí všechna velká města. Panoramatické snímky tak budou na službě Mapy.cz pokrývat téměř 99 % zpevněných cest České republiky, přičemž menší obce a komunikace mezi obcemi zůstanou pokryty prozatím původními panoramatickými snímky,“ podotkl produktový manažer Mapy.cz.

Mapování panoramatických záběrů Česka zatím probíhá výhradně pomocí aut. V dohledné době by však mělo dojít k nafocení turistických tras pomocí speciální krosny s kamerou a k pořízení záběrů zajímavých lokalit pomocí kamer na stativech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám