Hlavní obsah

Každý pátý Slovák je závislý na počítači a internetu, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pětina obyvatel Slovenska starších 14 let je závislá na počítačích, tabletu, notebooku a internetu, více než třetina lidí by pak nezvládla ani den bez mobilního telefonu či smartphonu. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který uskutečnil bratislavský Institut pro veřejné otázky (IVO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

"Bez mobilu by nedokázalo v současnosti vydržet 36 procent obyvatel Slovenska. Každý pátý člověk na Slovensku tvrdí, že by bez internetu a bez počítače nedokázal vydržet ani den. Je to fenomén, který na Slovensku existuje," řekl novinářům k výsledkům sondáže projektový manažer IVO Marián Velšic.

Závislostí na moderních informačních a komunikačních technologiích jsou podle něj ohroženi zejména mladí lidé do 34 let, studenti, podnikatelé či absolventi vysokých škol. "To jsou sociální skupiny, které možná ani nemohou za to, že se dostaly do takové situace. Takto fungujeme v moderním světě," uvedl Velšic.

Ztráta soukromí zapříčiněná sledováním aktivit lidí na internetu je vážným problémem jen pro 17 procent Slováků.
Marián Velšic

Zatímco ještě před dvěma lety využívalo internet každý den 31 procent slovenské populace, v současnosti je to téměř polovina obyvatel starších 14 let. Více než třetina uživatelů internetu tráví na celosvětové počítačové síti přes tři hodiny denně.

Za posledních deset let došlo podle Velšice ke změně důvodů, které vedou lidi k používání internetu. Zatímco v minulosti to byla hlavně práce, studium a vzdělávání, v současnosti Slováci využívají internet i ke komerčním účelům či komunikaci.

Za posledních deset let došlo podle Velšice ke změně důvodů, které vedou lidi k používání internetu. Zatímco v minulosti to byla hlavně práce, studium a vzdělávání, v současnosti Slováci využívají internet i ke komerčním účelům či komunikaci.

Za nejvážnější problémy způsobené používáním počítačů a internetu respondenti označili hlavně nedostatek fyzické aktivity, počítačovou kriminalitu, jakož i vzájemné odcizení lidí a ztrátu osobních kontaktů. "Ztráta soukromí zapříčiněná sledováním aktivit a zvyklostí lidí na internetu, komunikací na sociálních sítích, zveřejňováním osobních údajů či monitorováním pohybu na veřejných místech je vážným problémem jen pro 17 procent Slováků," uvedl Velšic, podle kterého se do průzkumu zapojilo 1083 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám