Hlavní obsah

Apple Music bude v Česku nakonec levnější, než se čekalo

Novinky, mif

Nová hudební služba Apple Music by měla odstartovat přesně za týden. Americký počítačový gigant však některé detaily stále tají – oznámena například nebyla oficiální cena pro Českou republiku. Jak ale hlásí testeři nové verze operačního systému iOS, novinka bude nakonec levnější, než se čekalo.

Foto: pro Novinky.cz Stanislav Eichler

Poplatek za členství ve službě Apple Music bude nižší, než se čekalo.

Článek

Službu Music odhalil Apple spolu s dalšími softwarovými novinkami na začátku června. [celá zpráva]

Tehdy byla oznámena i cena pro americký trh, za kterou bude novinka nabízena. Platit se bude měsíčně buď 10 dolarů (245 Kč) za jednotlivce, nebo 15 dolarů (365 Kč) za rodinný účet až pro šest uživatelů.

Rodinný účet by měl v Česku vyjít na stejnou sumu, jakou zaplatí uživatelé za jednotlivce v USA.

Původně se očekávalo, že cena bude v Evropě nastavená prakticky stejně. Jak se ale nyní během testování ukázalo, bude citelně nižší. V rámci Evropské unie, a tedy i v České republice, se bude měsíčně platit za jednotlivce 6 eur (160 Kč) a 9 eur (245 Kč) za rodinný účet pro šest lidí.

Rodinný účet v Česku by tak měl vyjít prakticky na stejnou sumu, jakou zaplatí uživatelé za jednotlivce v USA. V obou případech by ale mělo platit, že první tři měsíce budou na zkoušku zadarmo.

Apple sází na uměleckou komunitu

Apple Music má být v podstatě streamovací službou, prostřednictvím které bude americký počítačový gigant nabízet hudbu svým uživatelům. „Revoluční hudební služba Apple Music je v podstatě globální rádio, které můžete poslouchat 24 hodin, sedm dní v týdnu,“ prohlásil už při odhalení novinky Jimmy Iovine, hudební producent a spoluzakladatel společnosti Beats Electronics, která patří od loňského roku Applu.

Stejně jako u konkurenčních hudebních streamovacích služeb si lidé budou moci playlist poskládat sami podle svých preferencí. Na rozdíl od konkurence má být lákadlem umělecká komunita. Apple totiž počítá, že přímo v aplikaci budou umělci komunikovat s fanoušky, budou zde moci snadno sdílet své tweety, příspěvky na Facebooku, apod.

Apple Music přitom necílí pouze na zařízení s logem nakousnutého jablka. Apple podle serveru Business Wire počítá například s tím, že hudební streamovací službu budou moci používat také majitelé chytrých telefonů s operačním systémem Android, a přijít by měla také verze pro Windows.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám