Hlavní obsah

Většina kontrolovaných e-shopů porušila předpisy, nejčastěji klamaly zákazníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká část internetových obchodů podle zjištění České obchodní inspekce stále porušuje předpisy. Inspektoři závady zjistili u 80 procent e-shopů, které kontrolovali v letošním prvním čtvrtletí. Nejčastějším problémem bylo klamání spotřebitele. Mnozí obchodníci totiž dosud nezapracovali do svých obchodních podmínek občanský zákoník, který platí od loňského ledna. Sdělil to mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V období od 1. 1. do 31. 3. 2015 bylo zkontrolováno celkem 350 e-shopů. Inspektoři se zaměřili především na plnění povinností vyplývajících prodávajícím ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a dalších obecně závazných právních předpisů, jejichž dodržování je předmětem dozorové činnosti České obchodní inspekce. Nedostatky byly zjištěny při 279 kontrolách, což představuje 79,7 % z celkového počtu kontrol,“ uvedl Fröhlich.

Podle něj inspekce uložila internetovým obchodům 225 pokut za milión korun.

„Největší podíl na zjištěných nedostatcích má stejně jako v minulém roce použití nekalých obchodních praktik, konkrétně klamavých obchodních praktik, které byly prokázány při kontrole obchodních podmínek internetových obchodů, a to celkem ve 233 případech," doplnil Fröhlich.

Podotkl také, že šlo většinou o neposkytnutí zákonem daných informací nebo poskytnutí neúplných údajů například o prodávajícím nebo podmínkách uzavření smlouvy.

Kontroly byly cílené

Vysoký počet zjištěných nedostatků inspekce vysvětluje tím, že její kontroly byly cílené. Ke kontrole vyhledávala obchody, u kterých vzniklo na základě předchozího sledování podezření na nedodržování předpisů, a některé zkontrolovala na základě upozornění nespokojených spotřebitelů.

V loňském roce ČOI zjistila nedostatky u 79 procent z 867 kontrolovaných e-shopů a uložila jim za to pokuty ve výši 4,8 miliónu korun. Stejně jako nyní i loni byly nejčastějším prohřeškem klamavé obchodní praktiky.

Kontroly internetových obchodů – 1. čtvrtletí 2015
Inspektorátpočet kontrolkontroly se zjištěnímzjištěná porušení v %
Středočeský a hl. město Praha583051,7 %
Jihočeský a Vysočina312477,4 %
Plzeňský a Karlovarský393384,6 %
Ústecký a Liberecký393794,9 %
Královéhradecký a Pardubický534686,8 %
Jihomoravský a Zlínský594881,4 %
Moravskoslezský a Olomoucký716185,9 %
Celkem35027979,7 %

Reklama

Výběr článků

Načítám