Hlavní obsah

Čína plánuje rozsáhlé investice do zrychlení internetu

Peking

Čína hodlá do konce roku 2017 investovat přes 1,13 biliónu jüanů (zhruba 4,5 biliónu korun) do zvýšení rychlosti internetu. Oznámila to podle agentury Reuters čínská státní rada. Dodala, že cílem investic je urychlit rozvoj sítí z optických vláken a mobilních sítí 4G.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Čína se nyní z hlediska průměrné rychlosti připojení k internetu nachází podle údajů společnosti Akamai až na 82. příčce na světě, tedy například za Malajsií či Thajskem.

Podle státní rady hodlá Čína v letošním roce do rozvoje internetové sítě investovat přes 430 miliard jüanů. V příštích dvou letech pak plánuje vynaložit nejméně 700 miliard jüanů.

Zlepšení stavu internetové sítě je podle agentury Reuters klíčové pro budoucnost čínské ekonomiky, která loni zažila nejpomalejší růst za téměř čtvrt století. Peking se nyní snaží domácí hospodářství více orientovat na sektor služeb a premiér Li Kche-čchiang považuje internet za jeden z nezbytných motorů této transformace.

Čínští státní mobilní operátoři China Mobile, China Unicom a China Telecom již minulý týden uvedli, že letos zlevní přenos dat a zvýší jeho rychlost. To by mohlo odstartovat masivní přechod zákazníků k rychlému internetu 4G, napsala agentura Reuters.

Češi patří ke světové špičce

V celé České republice dosahují průměrné rychlosti internetového připojení hodnoty 11,4 Mbps, což patří k nejlepším světovým výsledkům. V pravidelném světovém reportu State of the Internet od analytické společnosti Akamai, který byl publikován loni, skončila Česká republika na šestém místě. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná rychlost internetu v Mbps

Prvenství obhájila Jižní Korea, a to díky bezkonkurenční průměrné rychlosti 21,9 Mbps. Přes pomyslnou hranici 20 Mbps se totiž nepřehoupl žádný jiný stát na světě.

Druhá příčka patří Japonsku a třetí Nizozemsku. Obyvatelé země tulipánů a větrných mlýnů se mohli k celosvětové počítačové síti připojit v průměru rychlostí 12,8 Mbps, respektive 12,4 Mbps.

Rychlejší internet než v Česku (11,4 Mbps) je také v Hongkongu (12,2 Mbps) a Švýcarsku (12,0 Mbps). Naopak pomalejší je stejně jako loňském roce ve Švédsku (10,5 Mbps), Lotyšsku a Irsku (pro oba státy platí 10,4 Mbps).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám