Hlavní obsah

Internet za osm let zkolabuje, varuje expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetu hrozí, že se za osm let zhroutí, protože už nyní se sítě rychle blíží ke stropu svých přenosových možností. Varoval před tím britský vědec Andrew Ellis z university v Birminghamu, podle nějž optické kabely dosáhly hranice fyzikální kapacity a vývoj technologií nestačí rostoucí poptávce zahušťující webový provoz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Uvádění technologií na trh je asi šest až osm let za špičkou laboratorního vývoje a poptávka po přenosu dat je dostihuje,“ citoval Ellise The Daily Mail. Zatížení sítí vedle jednotlivých uživatelů násobí šíření internetové televize a stále silnější počítače.

Řešením je podle Ellise pokládání dalších kabelů, ovšem náklady na takovou operaci by výrazně zvýšily cenu připojení.

„Internet nezkolabuje, zbývá v něm ještě hodně pásem,“ uklidňuje naopak Andrew Lord, šéf optického vývoje společnosti Britské telekomunikace. Podle něj vědci přijdou s řešením. Zmínil možnost vytváření serverových „farem“ pro ukládání dat.

Server The Daily Mail připomíná, že připojení mělo před deseti lety rychlost kolem 2 Mb/s, nyní je to na mnoha místech až 100 Mb/s.

Problém energetické náročnosti

Podle Ellise je dalším problémem i velká energetická náročnost přenosu dat. Podle něj by za 20 let měl internet a jeho využívání spotřebovat veškerou energii, která se ve Velké Británii nyní vyrábí.

Dvě procenta vyrobené energie spotřebuje jen samotný přenos dat, pokud se započtou i spotřebiče jako počítače, telefony nebo televize, naroste číslo na osm procent. Pokud by vývoj pokračovat takto rychle, za 15 let by nebyl dostatek elektřiny, varuje Ellis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám