Hlavní obsah

Bývalí agenti si přišli na milióny. Kradli bitcoiny

Americké úřady obvinily dva bývalé zvláštní vyšetřovatele z krádeže více než miliónu dolarů (25,5 miliónu Kč) v digitální měně bitcoin. Dopustili se jí prý při vyšetřování internetového portálu Silk Road (Hedvábná stezka), přes který se daly prodávat mimo jiné i drogy a další zakázané předměty. Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Bývalý zvláštní agent tajné služby Shaun Bridges prý ukradl více než 800 000 dolarů (20,4 miliónu Kč) v bitcoinech. Obviněn byl z praní špinavých peněz, podvodu a dalších trestných činů. Stejným obviněním čelí i jeho kolega Carl Force, bývalý agent federální Agentury pro potírání narkotik (DEA). Oba byli členy pracovní skupiny vyšetřující portál Silk Road.

Na něm se dal za virtuální měnu bitcoin koupit například heroin, kokain a další zakázané látky. Úřady portál uzavřely v říjnu 2013. Soudní porota letos v únoru rozhodla, že jeho údajný provozovatel Ross Ulbricht je vinen z obchodu s omamnými látkami a spiknutí za účelem praní špinavých peněz. Podle agentury AFP mu hrozí doživotní trest vězení.

Falešné identity

Šestačtyřicetiletý Force komunikoval s provozovatelem Silk Road jako agent v utajení, a hrál tudíž ve vyšetřování důležitou roli, uvedly podle agentury Reuters úřady. Vytvořil si ale i jiné falešné identity, tentokrát už bez posvěcení úřadů. Pod nimi pak od provozovatele Silk Road vymámil 250 000 dolarů a za dalších 100 000 dolarů mu později nabídl prodat informace o vládním vyšetřování, stojí v žalobě.

Dvaatřicetiletý Bridges si pak prý na svůj účet převedl oněch 800 000 dolarů v bitcoinech, které mu byly při vyšetřování svěřeny.

Force úřady zatkly v pátek. Bridges se úřadům vydal v pondělí, kdy také stanul před soudem v San Francisku.

Bitcoiny budou přibývat do roku 2140 

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca šesti tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám