Hlavní obsah

Seznam.cz testuje novou domovskou stránku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Seznam.cz spustila v úterý testovací verzi své nové domovské stránky. Zatím je k dispozici verze s odlehčenějším designem, novým fontem, širším layoutem a nepodtrhanými odkazy. Domovská stránka byla vylepšena také po technické stránce, další úpravy navíc budou v testovací verzi přibývat v průběhu celého roku.

Foto: Seznam.cz

Nová domovská stránka Seznam.cz

Článek

Domovskou stránku Seznam.cz denně navštíví v průměru 2,7 miliónu lidí. Testovací verzi může vyzkoušet každý z nich, stačí přepnout tlačítko v patičce stránky (volba v levé části na konci stránky).

„Vzhledem k tomu, kolik lidí denně přichází na domovskou stránku Seznam.cz, víme, že jakoukoliv její změnu musíme dělat postupnou evolucí. Každý, koho zajímá, co se chystáme nasadit do ostrého provozu, se může přihlásit na beta verzi naší domovské stránky a ladit s námi nejnavštěvovanější stránku českého internetu,“ uvedl Marek Vacek, produktový manažer, který má domovskou stránku Seznam.cz na starosti.

Foto: Seznam.cz

Nová domovská stránka Seznam.cz

Během testování budou vývojáři v Seznamu reagovat na zpětnou vazbu. „Máme v plánu zkoušet a testovat tisíc a jednu drobnost, proto budeme rádi, když si vybraných pár tisíc našich uživatelů nechá tuto novou podobu dlouhodobě zapnutou a bude nám průběžně dávat zpětnou vazbu z každodenního používání. Zajímá nás, co jim na nové domovské stránce Seznam.cz vyhovuje nebo co jim naopak chybí. Testovat budeme alespoň do konce roku,“ doplnil Vacek.

Všechny novinky se tak na domovské stránce budou testovat minimálně několik měsíců, než se dostanou do ostrého provozu.

Nejen vzhled, ale i funkce

Novinky se přitom netýkají pouze designové stránky. Kromě fontu a jednotlivých boxů vývojáři zapracovali také na některých technologických prvcích.

„Frontend nové domovské stránky Seznam.cz začal nově využívat React a vše je provozováno na platformě Docker. Ta nám pomůže rychleji a jednodušeji nasazovat novinky a úpravy do provozu. Snažíme se o auto deploy, takže provoz i nasazování změn na domovské stránce postupně automatizujeme,“ popsal jednu technickou zajímavost nové domovské stránky Seznam.cz Marek Vacek.

Foto: Seznam.cz

Aktuální domovská stránka Seznam.cz

Další vylepšení se týká tzv. behaviorálního cílení, které standardně slouží pro účely reklamy. Nově však bude tento algoritmus sloužit také pro doporučování jednoho článku, který se objevuje ve výběru zpráv na zpravodajském serveru Novinky.cz. „Zohlední přitom důležitost, respektive aktuálnost dané zprávy i její čtenost,“ podotkla Zatloukalová.

S novými technickými dovednostmi domovské stránky souvisí také ukončování podpory starších prohlížečů.

„Nová domovská stránka Seznam.cz používá technologie, které nejsou podporovány některými staršími prohlížeči. Z tohoto důvodu začne Seznam.cz v průběhu roku postupně ukončovat podporu Internet Exploreru 8 a 9. Je proto dobré upozornit, že redesign domovské stránky tuto změnu odstartuje,“ připomíná Marek Vacek.

Vyzkoušet novou domovskou stránku můžete zde. Zpět na starý vzhled pak můžete přepnout pomocí volby v patičce, tedy ve spodní části stránky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám