Hlavní obsah

Podmínky pro užívání Facebooku jsou protiprávní, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská justice se vložila do sporu mezi provozovatelem internetové mikroblogové sítě Facebook a jedním z jejích francouzských uživatelů, přestože americká firma tvrdí, že skládat účty může jen před americkými soudy. Podle francouzské justice jsou ale podmínky pro užívání Facebooku protiprávní. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spor se týká francouzského učitele a otce tří dětí, který obvinil provozovatele Facebooku z cenzurování jeho profilu, na který si umístil fotku obrazu Gustava Courbeta s názvem Původ světa z 19. století, znázorňujícího poměrně naturalisticky ženský klín.

Muž se obrátil na pařížský soud prvního stupně, jehož kompetentnost zpochybnila advokátka Facebooku s argumentem, že stěžovatel zprovozněním svého profilu na tomto mikroblogu přijal i podmínky jeho užívání. A v nich se uvádí, že pouze oblastní soud v místě sídla firmy, tedy v Kalifornii, je oprávněn řešit spory mezi Facebookem a jeho uživateli.

Pařížský soud ale označil tuto klauzuli za protiprávní a oznámil, že je v otázce rozhodování ve sporu plně kompetentní. Další slyšení v kauze stanovil na 21. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám