Hlavní obsah

Nový zákon má v USA ukončit éru volného internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Éra neregulovaných inovací na internetu ve Spojených státech skončí, pokud soudy nezastaví prosazení návrhu prezidenta Baracka Obamy regulovat internet stejně drakonicky jako telefonní služby. Internet bude po očekávaném přijetí návrhu ve Federální komisi pro spoje (FCC) ovládat byrokratická libovůle, napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Návrh prezidenta USA Baracka Obamy dělá internetovým společnostem vrásky na čele.

Článek

Předseda FCC Tom Wheeler se minulý týden podvolil prezidentovu požadavku a pod heslem "internetové neutrality" a údajné rovnosti pro všechny uživatele navrhl komisi regulovat internet podle zákona, který už 80 let platí pro pevné telefonní linky. „Pokud se tyto reakcionářské regulace nezastaví, znamená to konec inovací bez úředního schválení, tedy konec toho, co vytvořilo dnešní internet," napsal komentátor listu L. Gordon Crovitz.

Nyní může kdokoli zřídit webovou stránku a vytvářet aplikace či mobilní přístroje, aniž k tomu v USA potřebuje regulační svolení. Je to díky všeobecnému konsensu, který vznikl za prezidenta Billa Clintona a zakládá se na tom, že k internetu by se v zájmu inovací nemělo přistupovat jako k veřejné službě. Kongres a Bílý dům za vlády obou stran tak bránil federálním úřadům aplikovat starodávná pravidla, která dopodrobna řídila telefonní sítě a která by na internetu zmrazila veškerý pokrok.

Wheelerovo oznámení ale zavrhuje dvě desetiletí volných inovací a podřizuje internet zákonu o telekomunikacích z roku 1934. Jakmile si to většina Obamových demokratů v FCC ke konci tohoto měsíce odhlasuje, dá jim to ohromnou moc. Jakékoli "praktiky" a "poplatky", které byrokraté shledají "nespravedlivými nebo neodůvodněnými, budou prohlášeny za nezákonné", praví zákon podle WSJ.

Regulátoři budou mít velké pravomoce

To je ovšem přímá výzva k tomu, aby firmy, které jsou novými technologiemi ohroženy, začaly lobbovat a podávat stížnosti, píše list. Internet je zdrojem kreativní destrukce a mění od základů poměry v celé řadě odvětví, od hudebního průmyslu, filmů nebo médií po maloobchod, cestování nebo bankovnictví. Dějiny podle listu učí, že firmy ohrožené konkurencí si najmou tolik právníků, kolik bude třeba na to, aby prosadily regulaci na svou ochranu.

Regulátoři budou mít pravomoc zrušit řadu praktik a dohod, které spotřebitelům přinášejí ohromný prospěch, od dohody mezi společnostmi Amazon a Sprint o rychlém stahování e-knih přes čtečky Kindle, po servis textových zpráv zdarma od firmy WhatsApp. Netflix ještě může litovat své podpory návrhu, až konkurenti podají stížnost na speciální dohody, umožňující mu plynulý přenos jeho videonabídky.

Pod kontrolu všechny aktivity na webu

Pod kontrolu komise se dostanou takřka všechny podnikatelské aktivity na webu, téměř všechny webové stránky a aplikace, jak na to v případě podřízení internetu telekomunikačnímu zákonu upozornil nejvyšší soud USA už před deseti lety. Úředníci by třeba mohli detailně regulovat výsledky vyhledávání Googlu, dohlížet na zpravodajské stránky, sociální sítě i e-mailové služby, píše WSJ.

Wheeler sice slíbil, že se některých zákroků "zdrží", jakmile ale úředníci dostanou moc, využívají ji, napsal list. A jestli se bude komise opravdu intervencí zdržovat, pak se na ni snese záplava stížností těch, kdo chtějí zatížit své konkurenty regulací.

Obama tvrdí, že převedení internetu pod zákon o telekomunikacích podpoří rozvoj rychlého internetu. Soudní rozhodování o kroku FCC se podle WSJ protáhne do funkčního období příštího prezidenta. „Americká kultura inovace a svobody na internetu visí na vlásku," uzavírá WSJ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám