Hlavní obsah

Microsoft se domluvil se Samsungem, soudní spor skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Softwarová společnost Microsoft a jihokorejský výrobce elektroniky Samsung ukončily svůj soudní spor ohledně porušení licenčních smluv ohledně využité systému Android. Podmínky urovnání jsou důvěrné. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Microsoftu.

Foto: Microsoft

Nové logo Microsoftu

Článek

Microsoft loni zažaloval Samsung u federálního soudu v New Yorku, protože jihokorejský výrobce chytrých telefonů Samsung odmítal uhradit licenční poplatek poté, co Microsoft oznámil plány na převzetí divize mobilních telefonů finské Nokie.

Žaloba tvrdila, že Samsung dluží 6,9 miliónu dolarů na úrocích z opožděné platby za licenční poplatky ve výši miliardy dolarů. Samsung namítal, že jeho dohodu s Microsoftem z roku 2011 prý porušilo převzetí divize mobilních telefonů firmy Nokia.

Spor souvisel s technologií v operačním systému Android od amerického Googlu. Microsoft je vlastníkem patentů na technologie v systému Android. Jde o zobrazení několika oken v internetovém prohlížeči. Samsung je předním světovým výrobcem chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení s operačním systémem Android.

Microsoft od ostatních výrobce mobilů využívajících Android vyžaduje licenční poplatky. Většina velkých výrobců jako Samsung, LG nebo HTC souhlasila. Analytik Citigroup v roce 2011 odhadl, že Microsoft dostával pět dolarů od HTC za každý mobil se systémem Android a prý žádal 12,5 dolarů za každý mobil od dalších výrobců. Microsoft tyto čísla nikdy nepotvrdil, ale ani je veřejně nepopřel.

Samsung podle žaloby během prvního finančního roku od podpisu dohody z roku 2011 licenční poplatky uhradil. Když ale Microsoft předloni oznámil záměr převzít mobilní divizi finské Nokie a sám působit na trhu monilních zařízení, odmítal další platbu provést. Tvrdil, že dohoda s Nokií porušuje licenční smlouvu Samsungu s Microsoftem. Nakonec platbu provedl, ale pozdě, a odmítl zaplatit úrok z prodlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám