Hlavní obsah

Nejzajímavější novinky ze světa počítačů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém Las Vegas se minulý týden konal největší světový veletrh spotřební a výpočetní techniky International Consumer Electronics Show (CES). Přinášíme přehled těch nejzajímavějších novinek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Co bylo k vidění na veletrhu CES?Video: Reuters

 
Článek

Letošní ročník se točil především okolo chytrých technologií, se kterými jsou velmi úzce spjaty smarpthony. „Není to tak dávno, co jsme se ptali, kolik lidí má chytrý telefon. Dnes se karta obrátila a místo toho zjišťujeme, kdo ho zatím ještě nemá. A právě smartphony jsou klíčem ke všemu,“ prohlásil na veletrhu CES Werner Struth, šéf americké pobočky společnosti Bosch.

Podle něj už v současnosti začínáme pociťovat „digitální zpětnou vazbu“, kdy právě chytré telefony analyzují naše běžné denní aktivity. A to ať už pomocí chytrých hodinek, nebo nejrůznějších fitness náramků.

Foto: mif, Novinky

Senzory budou hlídat všechna zařízení a podle získaných dat je řídit.

Využívají k tomu speciální senzory, pomocí kterých data získávají. A ty se objevují ve stále více zařízeních. Už dnes je možné narazit na trhu na inteligentní domácí systémy, které dokážou monitorovat teplotu a jejich majitelé ji mohou nastavovat na dálku pomocí chytrých telefonů.

Přístroje se budou učit od majitelů 

Právě senzory, na jejichž výrobu se Bosch specializuje, přispějí ke zdokonalení analytických schopností jednotlivých součástí inteligentní domácnosti. „Přístroje se budou moci učit od vás, co máte rádi a co vám vyhovuje. A na základě toho se vám přizpůsobí,“ konstatoval Struth.

Jako příklad uvedl právě možnosti inteligentních domácích systémů. Termostaty budou sledovat vaše teplotní preference a podle toho automaticky dopředu nastavovat teploty. „V potaz přitom budou brát nejen předpověď počasí, ale například i to, jak často větráte,“ podotkl šéf americké pobočky Bosche.

Podle něj se význam nejrůznějších senzorů a jejich propojení s chytrými telefony dramaticky znásobí prakticky ve všech oblastech lidské činnosti, od automobilů až po zahradní zavlažovací systémy. „Analogový svět tak, jak ho známe, končí. Nastala éra digitalizace všeho,“ uzavřel Struth.

Levný tablet s překvapivě slušnou konstrukcí

Asijská společnost My Epads není kdovíjak známá, to by se ale mělo brzy změnit. Na trh totiž hodlá přinést v letošním roce počítačový tablet za bezkonkurenčně nejnižší cenu – za 30 USD (700 Kč). Samozřejmě za méně než tisícovku není výbava nijak oslnivá. Tablet disponuje dotykovým displejem s úhlopříčkou sedm palců a rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. Samozřejmostí jsou dvě webkamery, byť každá má rozlišení pouze 0,3 Mpx.

Foto: mif, Novinky

Zeepad 7

Případní zájemci si budou muset vystačit s dvoujádrovým procesorem Boxchip A20 taktovaným na 1,2 GHz a 1 GB operační paměti. Dále je k dispozici 8GB úložný prostor. Na druhou stranu ani zavedené společnosti při cenách přesahujících tisíc korun, které již své přístroje nabízejí na tuzemském trhu, nemají parametry o moc lepší.

Proti nim má Zeepad 7 jednu nepopiratelnou výhodu – když jej vezmete do ruky, nemáte pocit, že držíte levnou malou krabičku, která se po pár přeneseních v batohu rozpadne. Naopak dílenské zpracování je velmi slušné a k vyšší odolnosti přispívají i pogumované chrániče, které obepínají tablet kolem dokola.

Kouzelná zrcadla nás nalíčí i obléknou

Když se posadíte před chytré zrcadlo od Panasonicu, v první chvíli ani netušíte, že se jedná o nějaký sofistikovaný systém. Teprve po chvilce se zpoza zrcadla rozzáří obrazovka, na které kromě své tváře vidíte také širokou řadu nabídek po stranách.

Foto: mif, Novinky

Chytré zrcadlo od Panasonicu v akci

V nabídkách se ukrývají desítky nejrůznějších rtěnek, očních stínů, řasenek a dalšího nezbytného náčiní pro něžné pohlaví. Vy pak už jen pomocí dálkového ovládání vybíráte konkrétní volby. Snadno tak můžete zjistit, jestli se vám zrovna bude hodit spíše červená nebo růžová rtěnka.

Hlava je přitom snímána kamerou, díky čemuž dokáže celý systém reagovat na pohyby hlavy a v reálném čase je zpracovat. Když se tedy na sebe podíváte z boku, obraz se okamžitě přizpůsobí. Skutečně to vypadá, jako kdybyste byli namalovaní.

Foto: mif, Novinky

Chytré zrcadlo od Toshiby je možné ovládat bezdotykově.

Velmi podobně funguje také systém od Toshiby. Místo toho, aby se tento výrobce soustředil na zkrášlující procesy, razí si cestu do obchodů s oblečením. Vyzkoušet tak můžete snadno celou nabízenou garderobu, aniž byste sundali byť jen jeden jediný kus oblečení. Toshiba navíc nabízí bezdotykové ovládání.

Chytré helmy mají zabránit dopravním nehodám

Volvo vždy patřilo k automobilkám, které kladou ve svých vozech důraz na bezpečnost. Nyní se tento švédský výrobce zaměřil na cyklisty, ukázal chytré helmy. Do dálky zářící oranžová helma funguje vlastně dost jednoduše. V její zadní části je umístěn speciální lokalizátor, který odesílá data o poloze cyklisty do speciální aplikace na mobilním telefonu. K těmto informacím mají přístup přes internet také vozy od Volva.

Foto: mif, Novinky

Chytrá helma v akci

On-line komunikace ale přitom funguje obousměrně. Ve chvíli, kdy hrozí kolize, zobrazí se varování nejen řidiči na head-up displeji v autě, zároveň začne také svítit výstražné červené světlo v helmě.

Integrace elektroniky do helmy se naštěstí prakticky nijak nepromítla do její hmotnosti ani velikosti. Cyklista tak nemá téměř šanci poznat, že na hlavě nemá obyčejnou helmu. Na vývoji celého systému nemá zásluhu pouze Volvo. Podílely se na něm také společnosti Ericsson a POC. Zatímco první jmenovaná se starala o komunikační stránku, druhá zúročila své zkušenosti s výrobou výstroje pro cyklisty.

Zakřivený mobil si dokáže hojit šrámy

G Flex od společnosti LG se dočkal druhé generace. Dotykový panel novinky má úhlopříčku 5,5 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Displej je zakřivený podle ohybu tváře, tedy jeho střed ustupuje proti horní a spodní hraně dozadu.

Foto: mif, Novinky

LG G Flex 2

Technologii „hojení“ šrámů na zadním krytu jsme na tiskovce pochopitelně vyzkoušet nemohli. U jedničky nicméně fungovala na výbornou. Stačí pár minut a prakticky žádné oděrky na zadním krytu nejsou vidět. Uživatel se přitom nemusí vůbec o nic starat, jak lze vidět na videu níže.

Pracovní tempo přístroje pak udává osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 při taktu 2 GHz. V nabídce se objeví model s 2 i 3 GB operační paměti, stejně tak bude možné vybírat mezi 16GB a 32GB úložným prostorem.

Fotoaparáty mají rozlišení 13 MPx (zadní) a 2,1 MPx (přední). Na zadní straně stojí za povšimnutí ještě tlačítko, kterým je možné smartphone zapnout. I přes poměrně velký displej je tak ovládání tohoto přístroje o něco příjemnější. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

Unikátní kamera se snaží odsunout hesla na druhou kolej

Hesla tvoří s počítači neoddělitelnou symbiózu. Používáme je, abychom zabezpečili data na pevných discích i nejrůznější internetové účty. Nová kamera Myris od společnosti EyeLock se však kombinace čísel i písmen snaží odsunout na druhou kolej. Klíčem k zabezpečení všech dat je u tohoto systému oční duhovka.

Myris je prvním zařízením pro skenovaní oční duhovky, které je určené domácím uživatelům. Dokáže zabezpečit nejen data na pevném disku, ale zároveň také automaticky vyplňovat formuláře na internetových stránkách, alespoň tedy co se přihlašovacích údajů týká.

Foto: mif, Novinky

EyeLock Myris

Instalaci zařízení zvládne i naprostý počítačový analfabet. V podstatě stačí jen Myris připojit k USB portu, nainstalovat obslužný software a poté už jen nechat několikrát oskenovat duhovku. Podle získaných dat pak bude novinka zpřístupňovat uložená hesla.

Nebudete hesla tedy muset zadávat, ale zároveň se bez nich zcela neobejdete. Jde v podstatě o ekvivalent k čtečce otisků prstů s integrovaným správcem hesel. Novinka je kompatibilní s operačními systémy Windows 7 a 8, ale také s platformami Mac OS X a Chrome OS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám