Hlavní obsah

S drony se příští rok roztrhne pytel. Jde o miliardový byznys

Novinky, mif

Jak se zdá, bezpilotní letecké systémy čeká zářná budoucnost. Jen v příštím roce by se mělo objevit několik desítek nových dronů. Řada z nich bude k vidění už v lednu na největším světovém veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky International Consumer Electronics Show (CES). Podle analytiků budou v nadcházejícím roce bezpilotní systémy miliardový byznys.

Foto: CEA

Na veletrhu CES své novinky představí na dvě desítky různých výrobců dronů.

Článek

„Drony a samohybné systémy začínají rychle nacházet uplatnění ve všech sférách lidské činnosti, od monitoringu vzdušného prostoru, přes hlídání nemovitostí a sportovní využití až po asistenci při výzkumné činnosti a záchranářskou činnost až po odstraňování následků pohrom,“ komentovala Karen Chupková, senior vice prezidentka CES.

Podle výzkumu společnosti CEA, která veletrh CES pořádá, bude mít v horizontu pěti let trh s drony hodnotu přesahující miliardu dolarů (22 miliard korun). Už v příštím roce by měl vzrůst zájem o bezpilotní systémy určené pro běžné spotřebitele o 55 %, což přinese výrobcům příjmy cca 130 miliónů dolarů, tedy téměř tři miliardy korun.

K vidění budou i samohybné přístroje

Na veletrhu CES své novinky představí na dvě desítky různých výrobců dronů, jako jsou Air-Dog, Squadrone, Trace, DJI, iRobot, Trace, Ecovacs či Pelican Products. Chybět na výstavě nebudou ani samohybné přístroje, které se ovládají výhradně pomocí vzdáleného monitoru a klávesnice.

„Jsme nadšení, že můžeme představit tržiště s těmito systémy v rámci nadcházejícího veletrhu CES a stát se tak na vlastní oči svědky toho, jak unikátní nástroje mění způsob a bezpečnost lidské práce a zachycují náš svět,“ dodala Chupková.

CES 2015 se již tradičně bude konat v americkém Las Vegas od 6. do 9. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám