Hlavní obsah

Kde mají nejvyspělejší internetové a mobilní připojení

Dánsko loni bylo v celosvětovém srovnání zemí s nejsnadnějším napojením na internet a do mobilních sítí. Z čela žebříčku telekomunikačně nejpropojenějších zemí Dánsko sesadilo Jižní Koreu, která byla první ještě v roce 2012. České republice náleží mezi 166 sledovanými zeměmi 41. místo, informovala Mezinárodní telekomunikační unie (ITU).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle ITU všechny země loni vykázaly zlepšení.

Článek

Pořadí na třetí a čtvrté příčce Indexu rozvoje informačních a komunikačních technologií (IDI) se meziročně nezměnilo a zaujímají je Švédsko, potažmo Island. Následují Británie, Norsko, Nizozemsko, Finsko a Hongkong. První desítku uzavírá Lucembursko.

Spojené státy jsou na 14., Německo na 17. místě. Ze zemí někdejšího komunistického bloku je na tom s pokrytím internetem a mobilními sítěmi nejlépe Estonsko, kterému patří 21. příčka. Česká republika je o příčku před Ruskem, ale před ní jsou na 37.-40. místě Chorvatsko, Bělorusko, Řecko a Litva. Polsko, Slovensko a Maďarsko obsadily 44.-46. příčku. Žebříček uzavírá desítka afrických států, na chvostu zůstávají Čad, Niger a Středoafrická republika.

Podle ITU všechny země loni vykázaly zlepšení, přičemž nejdynamičtější je rozvoj moderních komunikačních technologií v zemích, jako jsou Spojené arabské emiráty, Fidži, Kapverdy, Thajsko, Omán, Katar, Bělorusko, Bosna a Hercegovina a Gruzie. Zlepšení se většinou týká širokopásmového bezdrátového připojení.

Do konce tohoto roku údajně bude na světě téměř tři miliardy uživatelů internetu, což je proti loňsku nárůst o téměř 40 procent. Stále však 4,3 miliardy lidí připojeno k internetu není; z 90 procent jsou to obyvatelé rozvojových zemí. Zhruba 450 miliónů lidí ale stále žije mimo dosah signálu mobilních sítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám