Hlavní obsah

Zírání na obrazovku jako nový univerzitní předmět

Právo, mcm

Oddělení anglistiky na Pensylvánské univerzitě přijímá už na příští semestr přihlášky pro kurz „Plýtvání časem na internetu“. Povede ho profesor Kenneth Goldsmith, který už loni vstoupil do širšího povědomí svým pokusem vytisknout na papír celý web.

Foto: Profimedia.cz

Kurz je navržen tak, aby umožnil zkoumat dlouhou historii nudy a utrácení času.

Článek

„Trávíme svůj život před obrazovkami a většinou přitom plýtváme časem: sledujeme sociální média a videa, chatujeme nebo nakupujeme. Co kdyby byly tyto aktivity – klikání, esemesky, aktualizace našich webů a náhodné surfování – využity jako podklad pro tvorbu působivých a emocionálních literárních děl? Mohli bychom napsat velký román vyrabováním našeho účtu na Twitteru?“ láká Goldsmith posluchače podle webu univerzity.

Od účastníků kurzu se očekává, že budou každou středu „zírat na obrazovku po dobu nejméně tří hodin a komunikovat pouze prostřednictvím chatů, internetových robotů, sociálních médií a e-mailů“.

Kurz je navržen tak, aby umožnil zkoumat „dlouhou historii nudy a utrácení času“. Jak uvádí popis kurzu, „těkání, dělání celé řady věcí naráz a bezcílné potulování po webu jsou povinné“. Profesor ujišťuje, že bude přísně dohlížet na „zajištění rozptýlenosti“.

Goldsmith, který kromě přednášení na univerzitě píše i poezii (nudnou, jak sám zdůrazňuje), se už dříve pokusil upoutat pozornost například kurzem „netvůrčího psaní“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám