Hlavní obsah

ČTÚ posunul aukci zbylých kmitočtů pro LTE na příští rok

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad posunul vypsání aukce na zbývající kmitočty v pásmech 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě na 1. čtvrtletí 2015. Původně měl soutěž vyhlásit letos. Uvedl to předseda úřadu Jaromír Novák na setkání s novináři. Stejně se posune i aukce frekvencí v pásmu 3,6 GHz.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavním důvodem zpoždění je záměr ČTÚ nejprve snížit výši ročních poplatků, které by operátoři za kmitočty platili. „Současná roční cena poplatků za vyšší kmitočtová pásma by mohla být blízká ceně licence na 15 let. Návrh nařízení vlády, které poplatky snižuje až o 80 procent, jsme zaslali MPO,” dodal Novák.

Vyvolávací cena všech nabízených frekvenčních bloků v pásmech 1800 a 2600 MHz by měla být dohromady podle záměru ČTÚ 882 miliónů korun. Regulátor počítá s nastavením limitů, kolik frekvencí budou moci operátoři celkově držet, aby nedocházelo k hromadění spektra. Případnému novému hráči by měli operátoři povinně nabídnout národní roaming v sítích LTE.

Budoucí držitelé kmitočtů budou mít povinnost si frekvence mezi sebou případně vyměnit, aby spolu s dříve přidělenými frekvencemi získali ucelenější pásma, v rámci tzv. refarmingu. Budou muset také připravit velkoobchodní nabídku pro případné virtuální operátory.

ČTÚ v loňské aukci prodal kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz za celkovou vydraženou částku 8,5 miliardy korun. O2, T-Mobile a Vodafone začaly LTE masivně budovat letos. O2 a T-Mobile staví sdílenou infrastrukturu, Vodafone postupuje samostatně a sdílení napadl u ÚOHS. Do konce roku chtějí všichni operátoři pokrývat rychlým internetem LTE a 3G přes 90 procent populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám