Hlavní obsah

Orbán ustoupil, internetovou daň nezavede

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Daň za přenos dat po internetu v navrhované podobě v Maďarsku zavedena nebude. Po masových protestech to v pátek oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Orbánova vláda chtěla zavést internetovou daň už v příštím roce. Maďaři však opakovaně protestovali v ulicích největších měst. Při jednom z protestů házeli účastníci na sídlo vládní strany FIDESZ staré monitory a další součástky k počítačům. Naposledy se úterního protestu v Budapešti zúčastnilo odhadem až sto tisíc lidí.

Orbán připustil, že příčinou stažení návrhu jsou právě masové protesty. „Lidé zpochybnili rozšíření telekomunikační daně, proto ji v této podobě není možné zavést. Když se lidem něco nelíbí, ba dokonce to považují za nerozumné, pak by se to dělat nemělo. Daňový zákon se musí změnit, musí se stáhnout. Nejsme komunisté, nevedeme vládu proti lidem, ale společně s lidmi,“ uvedl Orbán v pátek v pořadu rozhlasové stanice Kossuth rádió.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Až sto tisíc lidí demonstrovalo v úterý večer v Budapešti proti snaze vlády zavést daň z přenosu dat po internetu.

K internetové dani chce otevřít veřejnou diskuzi.

Daň za přenos dat po internetu se měla stát od příštího roku součástí telekomunikační daně. Každý gigabajt přenesených dat měl být zdaněn částkou 150 forintů, tedy zhruba 13 Kč. Daň měli platit poskytovatelé služeb, ale byl předpoklad, že to v nějaké formě promítnou do cen pro zákazníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám