Hlavní obsah

Hrej a neplať 25/2003: Vesmírný díl

Novinky, Ondřej Pohl

Letos se setkáváme už po pětadvacáté, a i tentokrát dostanete příděl svých tří her zdarma. Dnešním tématem jsou vesmírné střílečky a čekají na vás tady hned dvě, které jsou docela originální.

Článek

Slide Sword

Vesmírných stříleček, kdy raketa letí zleva doprava, už tady bylo nespočetně a docela bych uvažoval nad tím, jestli má vůbec smysl vás s dalším podobným titulem ještě zatěžovat. Musí být tedy něčím výjimečný nebo originální, třeba neobvykle kvalitním zpracováním, což ovšem není případ této hry. Ptáte se, proč jsem ji tedy začlenil?

Důvodem je neobvyklý způsob eliminace nepřátel - namísto zuřivého bušení do klávesnice a střílení se chopíte myši, stisknete její levé tlačítko a pohybujete s ní. Výsledkem je jakési máchnutí světelným mečem, které zničí protivníky okolo. Musíte ovšem dávat pozor na ukazatel energie uprostřed horní části obrazovky, protože ta se dobíjí průběžně a při zuřivém máchání světelným mečem se může brzy vybít a vy tak zůstanete bezbranní.

Slide Sword je zkrátka odpočinková vesmírná střílečka (tedy spíše šermovačka) pro ukrácení dlouhé chvíle o polední pauze.

DOWNLOAD, homepage, 0.4 MB, 7/10

Jezz Ball

Další dnešní hra spadá do kategorie logických-akčních, svádí mě to prohlásit, že je docela originální, ale někde vzadu mi hlodá červíček pochybnosti, že jsem něco podobného už někde viděl. Ostatně, mí moudří čtenáři mě v diskusi pod článkem určitě doplní.

O co tedy jde: po obdélníkové hrací ploše se pohybují nejdříve dva nebo více míčků. Vašim úkolem je rozdělit stiskem levého tlačítka myši tak, aby se v jedné polovině nevyskytovaly žádné balónky. Prázdná částa posléze zmizí. Hádáte správně, že cílem hry je odstranit co největší část hrací plochy. Směr dělících čar (vertikální nebo horizontální) přepínáte pravým tlačítkem.

Aby vše nebylo tak jednoduché, dělící čára se dělí na dvě půlky a pokud do jedné z nich narazí míček, pak zmizí a druhá se už dál nezvětšuje.

Jezz Ball je hrou, jaké mám velice rád - je malá, nenáročná, celkem originální a zábavná i přes jednoduchou grafiku. Myslím, že by se vám taky mohla líbit.

DOWNLOAD, 0.04 MB, 8/10

Space Hopper

Jak jsme začali, tak taky skončíme - netradiční vesmírnou střílečkou. Tentokrát není nezvyklost způsobena použitou zbraní, ale pohybem rakety. Namísto okoukaného pohybu zleva doprava se setkáme s dosud neviděným pohybem po kružnicích.

Základem hrací plochy jsou planety; některé jsou statické, jiné se pohybují po elipsách blízkým kružnicím. A cílem hry je přeskákat z jedné planety na druhou (poté se označí zeleně) a neodletět přitom někam daleko do mezihvězdného prostoru. Mimozemšťany, kteří vás přitom obtěžují, zlikvidujete klávesou Ctrl.

Stejně bych formuloval i závěr: pokud máte chvilku času a chcete se se zajímavě a nenáročně zabavit, pak by mohl Space Hopper být tím správným titulem.

DOWNLOAD, homepage, 1.3 MB, 7/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 21/2003: Half-Life zadarmo!

Ano slyšíte správně, ale pouze ve své dvojrozměrné předělávce, ani tak ovšem nebudete zklamáni, stejně tak jako v případě freewarové předělávky Destruction...

Hrej a neplať 22/2003: Život není krásný

Pokračování se dočkala herní série brutálních adventur s přiléhavým názvem Život není krásný, u čehož rozhodně nemůžete chybět. A dále: dvě povedené,...

Výběr článků

Načítám