Hlavní obsah

Apple odhalil největší iPhony v historii. Ukázal také první hodinky

Novinky, mif
Cupertino
Aktualizováno

V americkém Cupertinu odstartovala v úterý v 19 hodin našeho času tisková konference společnosti Apple. Americký počítačový gigant ve středisku Flint Center for the Performing Arts odhalil dva nové modely chytrého telefonu iPhone. Dalším přírůstkem do rodiny produktů s logem nakousnutého jablka jsou první chytré hodinky, které se jmenují prostě Watch.

Apple iPhone 6 a 6 PlusVideo: Apple

 
Článek

Úvodního slova konference se již tradičně ujal šéf amerického počítačového gigantu Tim Cook: „Na dnešek máme připravené úžasné výrobky, o které se s vámi chceme podělit. A myslím, že budete souhlasit, že tento den je pro Apple velmi klíčový.“

A bez dalších okolků ukázal nové iPhony. Menší s pořadovým číslem šest a druhý větší, který se bude jmenovat iPhone 6 Plus. Obě novinky však mají větší displej než aktuálně nabízený model 5S. Ten je vybaven čtyřpalcovou dotykovou plochou, zatímco úhlopříčky novinek jsou 4,7 a 5,5 palce.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple iPhone 6 (vlevo) společně s druhou představenou novinkou – větší verzí iPhone 6 Plus.

Díky tomu se na obrazovky nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka vejde více informací. Rozlišení iPhonu 6 se zvýšilo o 38 procent, verze Plus pak proti aktuálně prodávanému modelu 5S nabídne dokonce o 185 % více pixelů.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Srovnání velikostí nových iPhonů s loňským modelem 5S (vlevo).

Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6, respektive na 7,1 mm v případě verze Plus. Design obou novinek je navíc více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce.

Vyšší výkon, delší výdrž

Kromě displejů jsou obě novinky v technických parametrech prakticky totožné. Pracovní tempo bude udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon, což zástupci amerického počítačového gigantu demonstrovali přímo na tiskové konferenci. I náročné 3D hry jsou skutečně velmi plynulé a nabídnou detailní grafické prvky, na které jsou zvyklí spíše hráči z klasických počítačů a televizních konzolí.

Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Design nových iPhonů je více zaoblený.

Rozdíly u nových iPhonů jsou patrné u fotoaparátů. Oba mají na zadní straně senzory s rozlišením osm megapixelů. Šestka však nabídne pouze digitální stabilizaci, zatímco větší plusko už optickou. Senzory sice mají stejné rozlišení jako u modelu 5S, ale jsou zcela nové. Podle Applu by měly nabídnout především citelně věrnější podání barev.

Světelnost objektivů dosahuje u obou novinek hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Video dokáže snímat až 240 snímků za vteřinu, což je dvojnásobná hodnota proti loňské generaci. Natáčet 4K video však bohužel nebude stále možné.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Vylepšení se dočkaly u obou iPhonů také fotoaparáty.

Nové iPhony poběží na osmičkách

Oba nové iPhony budou vybaveny platformou iOS 8, pod níž budou samozřejmě pracovat také počítačové tablety iPad a multimediální přehrávače iPod Touch. Svým vzhledem se iOS 8 velmi podobá svému předchůdci s pořadovým číslem sedm. Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí tedy uživatelské rozhraní osmiček čistším a svěžejším dojmem. Nový systém je stejně jako iOS 7 barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS.

Mezi další vylepšení patří možnost reagovat na zprávy přímo z rolovací oznamovací nabídky. Pokud tedy obdržíte SMS zprávu a budete chtít na ni reagovat, nemusíte ukončovat aplikaci nebo hru, kterou máte právě spuštěnou. Jednoduše komunikaci vyřídíte v rolovací liště a poté se dál věnujete své práci.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Na šířku bude možné iPhony používat už v hlavním menu.

Součástí iOS 8 bude také takzvaný HealthKit, tedy soubor aplikací určený ke sledování vlastního zdravotního stavu.

Americký počítačový gigant zapracoval také na snadnější synchronizaci mezi počítači a mobilními zařízeními. Díky technologii AirDrop je tak nyní možné pouhým přejetím displeje převést rozepsaný e-mail na počítač s operačním systémem Mac OS X.

Podobně technologie AirDrop funguje také s dalšími dokumenty a dokonce i telefonními hovory. Místo toho, abyste tedy telefonovali pomocí iPhonu, jednoduše hovor přesunete a přijmete na počítači.

Apple sází na nositelnou elektroniku

Dalším hřebem večera byly chytré hodinky Watch. Původně se přitom spekulovalo o tom, že novinka se po vzoru chytrých telefonů a počítačových tabletů bude jmenovat iWatch, protože Apple si v některých zemích zaregistroval takovou ochrannou známku.

Co umí chytré hodinky od AppluVideo: archív výrobce

Americký elektronický gigant svými prvními hodinkami vstupuje na trh s nositelnou elektronikou, kde hlavní slovo prozatím měla především konkurenční společnost Samsung. Analytici předpovídají odvětví nositelné elektroniky zářnou budoucnost. Do roku 2020 trh podle nich vzroste desetinásobně na 100 miliónů zařízení. [celá zpráva]

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Chytré hodinky Apple Watch

Chytré hodinky budou bezdrátově komunikovat s iPhonem (podporovány budou modely 5, 5c, 5S, 6 a 6 Plus) a do jisté míry suplovat jeho funkce. Bude jimi možné ovládat hudební přehrávač, či na nich nechat zobrazovat upozornění kalendáře, nové zprávy a dokonce například i navigaci.

Ovládat se přitom budou pohodlně pomocí dotykového displeje, který bude podporovat stejná gesta jako iPhone nebo iPad. Chcete zvětšit fotku? Jednoduše bude stačit položit palec a ukazováček na dotykový panel a plynulým pohybem prstů od sebe snímek přiblížit.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Displej bude samozřejmě dotykový

Stejně jako nejrůznější fitness náramky budou chytré hodinky s logem nakousnutého jablka také hlídat zdravotní stav uživatele – počítat kroky, spálené kalorie, apod. A když se budete málo hýbat? Jednoduše vám řeknou, že je na čase s tím něco dělat.

V dohledné době by navíc měly neustále přibývat nové a nové funkce. Apple totiž počítá s tím, že pro Watch budou stejně jako pro chytré telefony a počítačové tablety vyvíjet aplikace třetí strany. Již nyní jsou například k dispozici programy pro Facebook a Twitter.

Před Vánocemi se však Watch v prodeji neobjeví. Apple ohlásil jejich dostupnost až na začátek roku 2015, cena přitom bude na americkém trhu startovat na 350 USD (7,5 tisíce korun).

Nové iPhony ještě před Vánocemi

Předobjednávky na nové iPhony začnou ve vybraných státech už tento pátek, v prodeji se pak objeví přesně za týden, tedy 19. září. Ve zbytku světa by pak měly být dostupné ještě před Vánocemi, přesné termíny však americký počítačový gigant neprozradil.

Ceny obou chytrých telefonů zveřejnil Apple pouze pro americký trh, a to navíc jen s dvouletým závazkem u operátora. Takto zvýhodněný iPhone 6 se bude prodávat od 199 USD (4300 Kč), respektive od 299 USD (6400 Kč) v případě verze 6 Plus.

Přestože ceny pro český trh zatím nejsou oficiálně známy, lze předpokládat, že budou startovat těsně pod hranicí 20 000 korun. V prodeji se objeví 16, 64 a 128GB verze.

Anketa

Uvažujete o koupi některého z nových iPhonů?
Ano
16 %
Ne
84 %
Celkem hlasovalo 3113 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám