Hlavní obsah

Drogy i vraždy na objednávku se platily bitcoiny, přiznal provozovatel newyorské burzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatel newyorské burzy pro směnu kybernetické měny bitcoin se ve čtvrtek před americkým soudem přiznal, že nepřímo pomohl poslat více než milión dolarů v bitcoinech uživatelům nelegálního nákupního portálu Silk Road (Hedvábná stezka), kde šlo za tuto virtuální měnu obstarat i drogy nebo vraždy na objednávku. Sdělil to podle agentury Reuters jeho právník.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Charlie Shrem při cestě k soudu

Článek

Úřady čtyřiadvacetiletého bývalého generálního ředitele bitcoinové platformy BitInstant.com Charlieho Shrema zadržely v lednu. Shrem, který platí za jednoho z propagátorů bitcoinů, byl obviněn z napomáhání a podpory nezákonných peněžních převodů a před federálním soudem v New Yorku ve čtvrtek přiznal vinu.

Přiznání ve čtvrtek učinil i čtyřiapadesátiletý Robert Faiella, který pod uživatelským jménem BTCKing na webu Silk Road podle úřadů provozoval nelegální směnárnu s bitcoiny. Úřady jej zadržely ve stejné době jako Shrema a obvinily ho z provozování nezákonných peněžních převodů.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Robert Faiella (vlevo) se svým právníkem

Shrem podle amerických úřadů Faiellovi umožnil používat BitInstant.com k nákupu velkého množství bitcoinů, které se pak prodávaly uživatelům Silk Road, když si chtěli anonymně koupit drogy.

Rozhodnutí o výši trestu by měl soud vynést 20. ledna. Oběma mužům hrozí až pětiletý trest vězení.

Americké úřady kontroverzní portál loni uzavřely. Krátce poté ale začala fungovat nová verze. Údajný tvůrce a provozovatel portálu Ross William Ulbricht by měl před soudem stanout v listopadu.

Evropský bankovní úřad před bitcoiny varoval

Problémy se směnárnami bitcoinů se objevují pravidelně, a to ať už se bavíme o podpoře nelegálních aktivit, nebo útocích hackerů na naspořené obnosy běžných střadatelů. Právě tyto problémy navíc výrazně ovlivňují kurz bitcoinů, který je velmi kolísavý.

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Měna bitcoin vznikla v roce 2009. Je navržena tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám