Hlavní obsah

Ballmer definitivně končí ve vedení Microsoftu

Steve Ballmer, někdejší šéf společnosti Microsoft, po 14 letech definitivně končí ve vedení tohoto amerického podniku. Poté, co letos v únoru opustil ředitelské křeslo, odchází také ze správní rady amerického počítačového gigantu. Místo počítačů se detroitský rodák chystá více věnovat sportu.

Foto: Reuters

Steve Ballmer

Článek

Ballmer o svém rozhodnutí informoval současného šéfa Microsoftu Satya Nadellu v dopisu. Hlavním důvodem má být nedávná koupě basketbalového klubu Los Angeles Clippers, kterému se chce Ballmer věnovat na „plný úvazek“.

„Vidím, že kombinace Clippers, účasti na občanském životě, učení a studia zabírá mnoho času,” napsal osmapadesátiletý Ballmer. Za Clippers zaplatil rekordní dvě miliardy dolarů.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ballmer se chce věnovat místo Microsoftu basketbalovému klubu Los Angeles Clippers.

Ballmer se narodil v Detroitu 24. března 1956. Už odmala u něj byly patrné vlohy pro matematiku, kterou nakonec vystudoval společně s ekonomií na Harvardově univerzitě v roce 1977 s vyznamenáním.

Z prvního obchodního manažera šéfem

Do Microsoftu nastoupil 11. června 1980, jako první obchodní manažer, a stal se tak 30. řadovým zaměstnancem tehdy ještě malé firmy. Postupně se propracoval až na šéfa amerického počítačového gigantu, otěže od Gatese převzal v roce 2000. Spekulace o tom, že chce z vedení firmy odejít, se objevily už v roce 2009.

S manželkou Connie, kterou si vzal v roce 1990, má tři syny. V Microsoftu stále vlastní čtyřprocentní podíl za zhruba 15 miliard dolarů, a je tak největším jednotlivým akcionářem firmy.

Společnost Microsoft je největší softwarovou firmou na světě, která má dominantní postavení na trhu s operačními systémy a kancelářskými aplikacemi. V roce 1975 ji pod původním názvem Micro-soft společně založili Paul Allen a Bill Gates, který byl v roce 2009 podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem na planetě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám