Hlavní obsah

Zemřel počítačový průkopník Heinz Zemanek

Rakouský průkopník počítačových technologií Heinz Zemanek zemřel ve středu ve věku 94 let ve Vídni. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s legendárním Mailüfterlem (Májový vánek), což je rakouská přezdívka pro první tranzistorový počítač v kontinentální Evropě, který Zemanek sestavil se svým týmem na Technické univerzitě ve Vídni v roce 1955.

Mailüfterl: První tranzistorový počítač v kontinentální Evropě

 
Článek

Zemanek, který vědecky i pedagogicky působil především na univerzitě ve Vídni, získal během svého života řadu ocenění a zastával mnoho vysokých postů. Byl například prezidentem Mezinárodní federace pro zpracování informací (IFIP). Je po něm pojmenováno i ocenění Heinz-Zemanek-Preis (Cena Heinze Zemanka) udělovaná od roku 1985 za mimořádné výsledky v počítačových technologiích.

Foto: osobní archív Heinze Zemaneka

Heinz Zemanek na archivním snímku z roku 1970

Mailüfterl patřil k počítačům takzvané druhé generace. Na šířku měřil čtyři metry, vysoký byl asi 2,5 metru a hloubku měl 50 centimetrů. Svým výpočetním výkonem byl srovnatelný s malými elektronkovými počítači.

"Když někdo tenkrát přišel do místnosti, kde tento přístroj byl, tak ho ten horký vzduch málem zase odfoukl zpátky," připomněl Zemanek podle agentury DPA doby dávno minulé během přednášky v minulém roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám