Hlavní obsah

Pomluva na internetu může zničit i slušného člověka. Obrana prakticky neexistuje

Právo, Josef Koukal

Varovné zprávy o nekalých praktikách obchodníků mohou na internetu posloužit zákazníkům jako vodítko, na koho si dát pozor. Stejně tak ale může nepravdivá informace uveřejněná na spotřebitelském webu zničit poctivého podnikatele. Obrana proti pomluvám tu prakticky neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podnikatelka K. P. ze západních Čech, která si vydělává zprostředkováním úvěrů, si o sobě přečetla lživé informace na doméně věnované úvěrovým podvodům. Z umístění pomluv na web podezřívá zákazníka, s nímž naopak sama přerušila spolupráci, když zjistila, že falšuje dokumenty potřebné k získání úvěru.

„Domnívám se, že se jedná o člověka, který ode mě potřeboval službu a se kterým jsem byla v kontaktu. S tímto pánem mám velmi negativní zkušenost včetně padělání úředního dokumentu,“ sdělila Právu poškozená žena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V době, kdy jsem ho vyzvala ke skartování smlouvy, si nedokázal vzpomenout, kdo vlastně jsem. Za měsíc však moje jméno bylo zveřejněno na webových stránkách,“ dodala žena.

Za obsah nikdo nezodpovídá

Web s mezinárodní koncovkou je koncipován v podstatě jako otevřené diskusní fórum. Tam vkládají uživatelé své příspěvky, aniž by je kdokoli ověřoval. Pro podnikatele poškozené obsahem stránky je v sekci Upozornění uvedeno prohlášení, že provozovatel za obsah neručí.

„Poskytovatelé služeb nejsou povinni dohlížet na obsah jimi přenášených nebo ukládaných informací, aktivně vyhledávat skutečnosti a okolnosti poukazující na protiprávní obsah informace,“ uvádí se zde.

Jde sice o hodně volný výklad zákona, jak ale Právu potvrdil vedoucí odboru informační kriminality Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia Karel Kuchařík, provideři mohou být téměř klidní.

„V minulosti se už na policii obrátili uživatelé, kteří se cítili být dotčeni uvedením lživých informací na takovém webu. Většina případů končila konstatováním, že se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu,“ řekl Právu.

Není koho žalovat

V občanskoprávním sporu je šance na dosažení satisfakce minimální. Už jen proto, že provozovatele stránek nelze zpravidla dohledat, a poškozený tudíž ani neví, koho má žalovat.

Právo se – stejně jako poškozená podnikatelka – pokusilo provozovatele webu oslovit, ale bezvýsledně. Firma, na kterou je doména registrována, má sídlo spolu s řadou dalších na pražské adrese a spojovatelka odmítá poskytnout kontakt na kohokoli z odpovědných pracovníků s tím, že dotaz předá. Poté se nikdo neozval.

Na internetu je k dohledání mobilní telefon na bývalou jednatelku providerské firmy. „Odstranit informace z webu? To už jste dnes několikátí,“ říká pobaveně mužský hlas na telefonu s tím, že číslo hledané ženě vůbec nepatří a on sám pracuje pro zcela jinou firmu.

Z nabídnuté e-mailové adresy přichází v nočních hodinách nepodepsaná odpověď, že provider obsah webu neprověřuje a nezodpovídá za něj. Pouze na žádost policie údajně poskytne IP adresu autora některého z příspěvků.

Anketa

Řídíte se referencemi podnikatelů na internetu?
Ano, výhradně.
10,9 %
Ano, ale jen někdy.
73 %
Ne, nikdy.
16,1 %
Celkem hlasovalo 1135 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám