Hlavní obsah

Pokles světového trhu s osobními počítači se zastavil

Celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním druhém čtvrtletí díky oživení poptávky ve vyspělých zemích stouply meziročně o 0,1 procenta na 75,8 miliónu přístrojů. Ukončily tak dva roky trvající pokles. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Článek

"Ačkoli světový trh s osobními počítači zastavil dva roky trvající pokles dodávek, výsledky jsou smíšené. Stabilizace na vyspělých trzích byla kompenzována poklesem na rozvíjejících se trzích," uvedl hlavní analytik společnosti Gartner Mikako Kitagawa.

Poptávku po osobních počítačích na rozvíjejících se trzích podle něj podkopává konkurence ze strany levných počítačových tabletů. Ještě loni před Vánocemi se ceny tabletů pohybovaly těsně pod hranicí 2000 korun, jednalo se navíc jen o pár modelů. [celá zpráva]

Podle nákupního rádce Zboží.cz mají nyní zákazníci v cenovém rozpětí od 1000 do 1500 Kč na výběr z téměř čtyř desítek různých přístrojů. Cenovku nižší než 1500 korun nabízejí například tablety Yarvik Luna 8", Sencor Element 7D001, Modecom FreeTAB 2096+, iGet N7B Family, NextBook Premium 7 HD, E-Pad DUO 7", Evolveo Vision XD7 a DPS Dual 7".

V prodejích vede Lenovo

Jedničkou na světovém trhu s osobními počítači podle Gartneru zůstala čínská společnost Lenovo, jejíž tržní podíl stoupl na 19,2 procenta z 16,7 procenta před rokem. Druhé místo obsadil americký konkurent Hewlett-Packard, za kterým následoval další americký rival Dell.

Podle konkurenční výzkumné firmy IDC se celosvětové dodávky počítačů v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížily o 1,7 procenta na 74,4 miliónu přístrojů, což představuje nejmírnější pokles od druhého čtvrtletí 2012. IDC stejně jako Gartner poukazuje na oživení poptávky na vyspělých trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám