Hlavní obsah

Francouzská policie zabavila bitcoiny v hodnotě 5,5 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toulouse

Francouzská policie zrušila nelegální burzu s internetovou měnou bitcoin a zabavila celkem 388 bitcoinů v hodnotě zhruba 200 000 eur (5,5 miliónu Kč). Zásah francouzských policistů je vůbec prvním zrušením nelegální bitcoinové burzy v Evropě, oznámil francouzský prokurátor.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Policie v pátek zadržela a vyšetřuje dvě osoby z měst Cannes a Nice kvůli podezření, že provozovaly internetové stránky, na kterých nelegálně prodávaly a půjčovaly bitcoiny. Při razii v domech podezřelých policie zabavila bitcoiny, kreditní karty a počítačový hardware.

"Je to poprvé v Evropě, kdy výsledkem soudního řízení bylo zavření nelegální burzy pro virtuální měnu," řekl agentuře Reuters prokurátor Olivier Caracotch. "Je to také poprvé ve Francii, kdy byly zabaveny v rámci soudního řízení bitcoiny," dodal.

Zadržené osoby jsou podezřelé z možného nelegálního bankovnictví, praní špinavých peněz a nelegálního provozování internetových stránek s hazardními hrami, napsala agentura Reuters.

Evropský bankovní úřad před bitcoiny varoval

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou. Mince jsou získávány pomocí počítačů se specializovaným softwarem.

Čím je sestava výkonnější, tím dokáže získat více bitcoinů. Mince jsou však uvolňovány stále pomalejším tempem. Počet bitcoinů v oběhu se má v roce 2140 ustálit na hodnotě 21 miliónů.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca 14 tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci loňského roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám