Hlavní obsah

Bitcoin má budoucnost, míní ruská centrální banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální měny, jako je například populární bitcoin, by podle ruské centrální banky mohly mít budoucnost. Banka ve středu rovněž uvedla, že by mohla přikročit k regulaci používání takovýchto měn v Rusku.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

"Neměli bychom tyto instrumenty odmítat, možná mají skutečně budoucnost," prohlásil podle agentury Reuters viceguvernér ruské centrální banky Georgij Luntovskij. Upozornil však také na hrozbu zneužívání virtuálních měn kriminálními živly.

V lednu ruská centrální banka varovala, že transakce s bitcoiny jsou vysoce spekulativní a že u této měny hrozí velké nebezpečí prudké ztráty hodnoty. Ruské úřady následně upozornily na riziko používání bitcoinů k praní špinavých peněz či financování terorismu. Podobné obavy již dříve vyjádřily také Spojené státy.

Český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ také na konci června upozornil na novou hrozbu na sociální síti Facebook, která umožňuje počítačovým pirátům vydělat velké peníze. Prostřednictvím trojských koní v cizích počítačích získávají virtuální měnu - bitcoiny. [celá zpráva]

Farmy zotročených strojů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou. Mince jsou získávány pomocí počítačů se specializovaným softwarem.

Čím je sestava výkonnější, tím dokáže získat více bitcoinů. Právě proto se snaží kyberzločinci ovládat co nejvíce cizích počítačů a vytvářet tak celé farmy zotročených strojů. Mince jsou však uvolňovány stále pomalejším tempem. Počet bitcoinů v oběhu se má v roce 2140 ustálit na hodnotě 21 miliónů.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca 12 tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám