Hlavní obsah

Facebook manipuloval se zdmi 700 tisíc uživatelů bez jejich vědomí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála 700 tisíc uživatelů sociální sítě Facebook se stalo součástí experimentu, který měl zjistit, jak lidé reagují na pozitivní a negativní zprávy od svého okolí. Problém byl v tom, že celý pokus vznikal v lednu roku 2012 bez vědomí samotných uživatelů. To nyní, kdy o experimentu informovala média, vzbudilo vlnu nevole.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pokus probíhal na skupině předem vytipovaných uživatelů po dobu jednoho týdne. Pomocí speciálně vytvořeného algoritmu se přesně 689 003 lidem zobrazovaly filtrované příspěvky jejich přátel, sledovaných uživatelů i stránek – části skupiny pouze ty kladné a zbytku ty záporné.

To údajně dokázalo, jak moc okolí ovlivňuje naši náladu. Čtením podobných zpráv lze totiž podle výzkumníků ovlivnit i to, co oni sami budou psát. Jednoduše pokud budou číst pozitivní zprávy, budou sami pozitivní vytvářet, a naopak.

Pro Facebook jsme všichni pouze laboratorní krysy.
redaktor listu The New York Times Vindu Goel

Výzkumy se zaměřují na uživatele Facebooku velmi často, zatím nikdy se však v rámci experimentu nikdo nepokusil ovlivňovat samotné uživatele. Právě to vzbuzuje mezi uživateli i zahraničními komentátory vlnu nevole.

„Pro Facebook jsme všichni pouze laboratorní krysy,“ uvedl redaktor listu The New York Times Vindu Goel. „Studie poškodila účastníky. To je špatné, dokonce i na Facebook,“ uvedl profesor James Grimmelmann z University of Maryland.

Vedoucí experimentu Adam D. I. Kramer však tvrdí, že celý experiment probíhal s nejlepšími úmysly. „Důvodem, proč jsme tento výzkum dělali, je, že nám velmi záleží na emociálním dopadu Facebooku na lidi, kteří jej používají,“ podotkl Kramer.

Facebook: chceme poskytovat lepší služby

„Cílem všech našich výzkumů na Facebooku je naučit se poskytovat lepší služby, ne narušit uživatele. Mně i dalším spoluautorům experimentu je velmi líto, jaké reakce lidí tento konkrétní výzkum vyvolal. Při zpětném hodnocení výsledky výzkumu neospravedlňují napětí, které napáchal,“ podotkl vedoucí experimentu.

Podle něj se i kvůli tomuto experimentu mění interní pravidla této sociální sítě. „Neustále pracujeme na zlepšení našich interních postupů. Pokus přeci jen proběhl na začátku roku 2012 a od té doby máme za sebou dlouhou cestu,“ uzavřel Kramer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám