Hlavní obsah

Google začal vymazávat první Evropany z vyhledávání

Internetová společnost Google začala ve čtvrtek vymazávat ze svých výsledků vyhledávání odkazy na Evropany, kteří o to požádali. Plní tím květnové rozhodnutí evropského soudu, podle něhož mají lidé právo, aby na ně internet „zapomněl”.

Foto: repro Google

Internetový formulář pro výmaz dat z vyhledávače.

Článek

„Tento týden začínáme odstraňovat záznamy na základě žádostí, které jsme přijali," řekl agentuře Reuters mluvčí Googlu Al Verney. „Je to pro nás něco nového, každá žádost se musí posoudit jednotlivě. Pracujeme co nejrychleji na tom, abychom se tím probrali," dodal. Společnost dostala během prvních čtyř dní od konce května, kdy spustila internetový formulář pro žádosti o vymazávání dat, přes 41 000 podnětů.

Google neuvedl, jaké procento žádostí spadá do oblasti, kterou soud specifikoval jako potenciálně nežádoucí. Žadatelé musí kromě svých identifikačních údajů poskytnout firmě internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa ve výsledcích vyhledávání „irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná".

Foto: repro Google

V internetovém formuláři je nutné vyplnit všechny adresy, které chce uživatel vymazat.

Kritici označují rozhodnutí soudu za cenzuru a snahu o vymazávání historie, jejímž důsledkem bude, že o vymazání nepohodlných údajů budou žádat politici a zločinci. Zastánci verdiktu jej hájí tím, že soud vyňal ze svého rozhodnutí odkazy, u nichž právo veřejnosti na informace převažuje nad právem jednotlivce na soukromí.

„Právo být zapomenut" ve výsledcích populárního vyhledávače Googlu lidem v nedávném verdiktu přiznal Soudní dvůr Evropské unie. Stalo se tak v případu jednoho Španěla, který si stěžoval na údajné narušení soukromí v souvislosti s dražební vyhláškou na svůj opětovně nabytý dům, která se objevila ve výsledcích vyhledávání. [celá zpráva]

Rozhodnutí se týká i dalších vyhledávačů

Rozhodnutí soudu se nebude týkat pouze Googlu, ale všech vyhledávačů působících na území EU. Lidé po nich v podstatě budou moci požadovat, aby upravovaly výsledky vyhledávání.

Lidé, kteří se rozhodnou žádost podat, mimo jiné musejí předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti, například platného řidičského průkazu, vybrat z nabídky 32 evropských zemí tu, jejíž zákony se na žádost vztahují, poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa „ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná".

Žádost je možné podávat prostřednictvím tohoto internetového formuláře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám