Hlavní obsah

Robot se naučil „číst“ lidské city

Robota s názvem Pepper (Pepř), který prý dokáže rozluštit lidské city, začne v zimě prodávat japonská telekomunikační společnost SoftBank. Přístroj, který dosahuje velikosti dítěte, podle tvůrců dokáže udržovat konverzaci, vnímat reakce lidských účastníků a zkušenosti z komunikace použít při dalších setkáních.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Robot Pepper

Článek

Japonská firma vidí Pepperovo využití například k hlídání dětí, při ošetřování pacientů nebo na oslavách, kde by prý mohl dělat společníka. K osobnímu využití ho firma začne prodávat příští rok v únoru, a to za 198 000 jenů (39 000 Kč).

S prototypem si mohla veřejnost v Japonsku pohovořit již tento týden. Stroj začal obsluhovat zákazníky ve dvou firemních prodejnách mobilních telefonů. "Lidé popisují ostatní jako roboty, protože nemají žádné emoce, žádné srdce. Poprvé v dějinách člověka jsme srdce a emoce dali robotovi," sdělil generální ředitel SoftBank Masajoši Son. Firma se roboty chystá časem umístit i do svých dalších prodejen v Japonsku.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Japonská firma vidí Pepperovo využití například k hlídání dětí, při ošetřování pacientů nebo na oslavách, kde by prý mohl dělat společníka.

Na vývoji robota Pepper se podle agentury Reuters podílela francouzská robotická firma Aldebaran, ve které SoftBank před dvěma lety získala podíl.

Japonská společnost patří k nejrychleji stárnoucím na světě a tamní vláda doufá, že ubývající pracovní sílu dokáže nahradit právě revoluce v robotice. Na toto odvětví se zaměřují i některé další japonské technologické firmy. Například společnost Panasonic a jeho divize vývoje v oblasti robotiky ActiveLink tento týden představily robotickou konstrukci připomínající vnější kostru. Má pomáhat při vykonávání fyzicky náročnějších úkolů, jako je nošení těžkých předmětů nebo česání ovoce ze stromů.

Foto: Issei Kato, Reuters

Robotická konstrukce má pomáhat lidem při vykonávání fyzicky náročnějších úkolů.

V roce 2050 budou roboti téměř srovnatelní s lidmi

Kdy přesně budou stroje schopny rozpoznat lidské emoce, si vědci netroufají odhadnout. Podle některých názorů by v následujících čtyřech desítkách let mohli být roboti již tak vyspělí, že se budou moci vyrovnat lidem. [celá zpráva]

„Technologie kráčí vpřed mnohem rychleji, než by si kdo před 40 lety mohl představit,“ prohlásil Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám