Hlavní obsah

S kybernetickými útoky musíme počítat i v Česku, varoval šéf NBÚ

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nové pracoviště Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCKB) zahájilo v pondělí provoz v Brně. Budova v Mučednické ulici, zrekonstruovaná za pětatřicet miliónů korun, není zvenčí ničím neobvyklá. Přitom jde však o velmi exponované pracoviště s mimořádným významem pro Česko i Severoatlantickou alianci. Kybernetických útoků totiž neustále přibývá, a ani naše země jich není ušetřena.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V těchto sálech pracují bezpečnostní experti, kteří odhalují případná rizika či kybernetické útoky.

Článek

„Nejsme sice frontovou zemí, ale s takovými útoky musíme zcela reálně počítat. Když jsme před zhruba 2,5 roku začali centrum budovat, šlo pouze o hrozby. Ty se však změnily na reálná rizika, na která musíme být připraveni,“ uvedl ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil.

Ten provoz centra zahájil spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou i představiteli NATO, kteří ve všech svých členských zemích podporují vznik národních bezpečnostních center jako součásti celkové obranné strategie celé Aliance.

Navrátil sice odmítl uvést přesné počty takových útoků na našem území, nicméně naznačil, že mimo těch na státní správu, o kterých se veřejně mluvilo, byly i další.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tradičního přestřižení pásky při otvírání Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně se zúčastnili (zleva) náměstek generálního tajemníka NATO Sorin Dukaru, ředitel NBÚ Dušan Navrátil a premiér ČR Bohuslav Sobotka.

V současnosti pracuje v monitorovacích sálech 22 expertů a v nejbližší budoucnosti bude pracovat na odhalování případných počítačových ataků 34 lidí, ale ani tento počet nakonec nemusí být konečný.

„Zajistit skutečně špičkové odborníky v této oblasti není tak jednoduchá záležitost. A to nejen u nás, ale ani v ostatních zemích Evropy. Není jich mnoho a jsou vyhledáváni řadou soukromých firem, s patřičným ohodnocením. Základ našich pracovníků tvoří lidé z NBÚ, které jsme si sami vychovali, další přišli z převážně brněnských fakult. Právě zdejší vysokoškolské zázemí sehrálo také určitou úlohu při volbě místa centrály,“ řekl Právu Navrátil.

Centrum shromažďuje informace i koordinuje boj

Doplnil, že monitoring nyní běží v režimu běžné pracovní doby pět dnů v týdnu. Brzy se však počítá s postupným přechodem nejprve na dvanáctihodinové směny, posléze na nepřetržitý provoz.

Centrum shromažďuje a vyhodnocuje informace o kybernetických útocích, koordinuje boj s nimi a jeho posláním je také navrhovat opatření, jak těmto napadením ve světě počítačů zabránit. Technické zabezpečení nové budovy, která byla ve světové válce sídlem gestapa, přišlo na 6,5 miliónu korun a vybavení nejmodernější počítačovou technologií na přibližně 38 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám