Hlavní obsah

Počet případů počítačové špionáže ve světě se výrazně zvýšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet případů počítačové špionáže ve světě se za poslední rok výrazně zvýšil. Podle zveřejněné výroční zprávy americké komunikační společnosti Verizon za to může zvýšená aktivita v této oblasti ze strany různých skupin a vlád ve východní Evropě. Oběťmi elektronické špionáže jsou z více než poloviny cíle ve Spojených státech, uvedla agentura AP.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od loňské zprávy odborníci zaznamenali 511 hackerských útoků zaměřených na špionáž, což je třikrát více než v předchozích 12 měsících. Nejvíce, 49 procent, jich přišlo z Číny a dalších jihoasijských zemí. Na druhém místě s 21 procenty jsou východoevropské státy, především rusky mluvící země. Pět procent útoků přišlo z jiných míst a u 25 procent případů počítačové špionáže nelze určit zemi původu.

Za 87 procenty případů elektronické špionáže stojí vlády, v ostatních případech různé skupiny, především zločinecké, které se snaží získané informace prodat, uvedli ve zprávě vyšetřovatelé z firem Verizon, Intel, McAfee, Kaspersky Labs a dalších soukromých společností a státních agentur. Jedná se podle nich o velmi nebezpečný jev, protože počítačová špionáž je tichá a nenápadná a oběti ji odhalí až za týdny či měsíce.

Většina počítačových útoků motivovaných špionáží míří podle zprávy na některý veřejný sektor, tedy stát, různé státní instituce, vojenské a ekonomické programy a ambasády. Druhým oblíbeným cílem elektronické špionáže jsou například advokáti, účetní a finanční služby, poradenské společnosti či výzkumná střediska. Na třetím místě jsou průmysloví výrobci, jejichž výrobní postupy, výrobní tajemství a vlastnická práva jsou skutečným magnetem pro počítačové piráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám