Hlavní obsah

Toshiba nabídne miniaturní disk s kapacitou 60 GB

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Japonská společnost Toshiba připravuje nový 1,8" pevný disk s kapacitou celých 60 GB. Ten by se měl na trhu objevit v nejbližších měsících a s jeho využitím se počítá zejména v MP3 přehrávačích.

Článek

V současnosti největší pevný disk od Toshiby těchto miniaturních rozměrů má kapacitu 40 GB a je vybaven dvěma plotnami, každá má přitom velikost 20 GB. Vyšší kapacita byla u nového 60GB disku dosažena zvýšením hustoty záznamu jedné plotny na celých 30 GB.

Nový disk chce Apple použít pro iPod

Přestože nový disk by se měl dostat do sériové výroby až během července nebo srpna letošního roku, již nyní projevila o tyto disky zájem firma Apple, která je hodlá použít do svých multimediálních přehrávačů iPod, ve kterých již nyní najdete disky Toshiba s kapacitou 15, 20 a 40 GB. Apple přitom od Toshiby odebírá přibližně 350 tisíc těchto disků měsíčně. Pouze v přehrávači iPod mini je použit 4GB disk Microdrive konkurenční firmy Hitachi Global Storage Technologies (společný podnik Hitachi a IBM).

Toshiba bude rozšiřovat výrobu

Právě velký zájem o přenosné přehrávače vybavené miniaturními disky s velkou kapacitou a především pak poptávka po iPodu je důvodem, pro který se Toshiba rozhodla do konce letošního roku rozšířit výrobu všech svých miniaturních disků (1.8" i 2.5") ze současných 800 tisíc kusů na jeden milión kusů měsíčně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám