Hlavní obsah

Největší filmová studia si chtějí došlápnout na zakladatele Megauploadu Kima Dotcoma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel odstaveného internetového serveru Megaupload Kim Dotcom, který kvůli obviněním z internetového pirátství čelí na Novém Zélandu vydání do USA, má další právní potíže. Nově Dotcoma zažalovala šestice největších amerických filmových studií, podle kterých na serveru Megaupload ve velkém porušoval autorská práva, napsala v úterý agentura DPA.

Foto: Mark Coote, Reuters

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom

Článek

Žalobu podala v pondělí u soudu v americkém státě Virginie studia Twentieth Century Fox, Disney, Paramount, Universal, Columbia a Warner Bros. Dotcom, jehož původní jméno je Kim Schmitz a který se narodil v Německu, označil na Twitteru nová obvinění za nesmysl a hloupost.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Z porušování autorských práv ho viní také americké ministerstvo spravedlnosti. Soudní jednání o vydání Dotcoma do USA novozélandský soud opakovaně odkládá. Konečný verdikt po odvolávacím procesu by tak mohl podle tisku padnout až v nadcházejícím roce.

Americká vláda Megaupload v lednu 2012 zablokovala. Provozovatelé Megauploadu, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Nový server pro sdílení dat

Dotcom přesto zřídil loni 20. ledna nový server pro sdílení dat s názvem Mega. [celá zpráva]

Foto: mega.co.nz

Nové Mega

Právě chyb, kvůli kterým byl Megaupload uzavřen, se snažil Dotcom při spuštění Mega vyvarovat. Druhá verze tak nevyužívá žádné služby na území Ameriky a navíc jsou data uložená na serverech šifrovaná. Dostat by se k nim měl tak pouze ten, kdo má unikátní šifrovací síť.

Díky tomu jsou z obliga i samotní provozovatelé, protože o případném nelegálním obsahu na své službě zkrátka nemohou vědět. I přes tuto ochranu je ale daleko více myšleno na ochranu autorských práv.

Jejich držitelé totiž mohou nelegální obsah přímo ze stránek mazat. Dříve to tak přitom mohli učinit pouze moderátoři webu. Ti však byli často zavaleni hordou nahlášených souborů, a tak se celý systém stával spíše neefektivním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám