Hlavní obsah

Amazon rozpoutal televizní revoluci

Novinky, zgl

V dnešní době je možné připojit k televizoru nejrůznější přístroje, od Blu-ray přehrávačů, přes multimediální centra až k televizním konzolím. Přitom cena těchto zařízení se v nejednom případě může vyšplhat klidně i na více než deset tisíc korun. Chytrá krabička Amazon Fire TV však dokáže zastat celou řadu funkcí a je výrazně levnější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amazon ukázal Fire TVVideo: Reuters

 
Článek

Amazon vždycky sázel na příznivou cenu. Výrobce zkrátka místo samotného zařízení vydělával na obsahu těchto přístrojů, ať už se bavíme o zpoplatněných službách, aplikacích nebo elektronických knihách. A stejný obchodní model je patrný také u Fire TV.

Cena 99 USD (2000 Kč) je totiž bezkonkurenční. Obzvláště s přihlédnutím k tomu, že novinka toho umí skutečně hodně.

Foto: archív výrobce

Amazon Fire TV

Fire TV funguje v první řadě u televize jako streamovací set top box. To znamená, že nabídne přístup k internetovým video archívům. Díky službám Hulu, Netflix, Vimeo nebo například YouTube tak lidé s touto nenápadnou krabičkou získají přístup k více než dvěma stovkám tisíc filmů a seriálů na internetu. Další pořady a uživatelská videa nepočítaje.

Desítky tisíc her zadarmo

Novinka navíc díky upravenému operačnímu systému Android dokáže fungovat také jako televizní konzole. Vybírat je přitom možné z desítek tisíc nejrůznějších titulů, přičemž většina her je k dispozici zcela zdarma.

Pro náročné uživatele, kteří se chtějí hrám věnovat častěji, Amazon nabízí možnost dokoupení skutečného herního ovladače, jaký používají plnokrevné televizní konzole. Vyjde na 40 USD (800 Kč).

Foto: archív výrobce

Herní ovladač je volitelným příslušenstvím.

I přes nízkou cenu má zařízení výkonu na rozdávání. Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 s taktem 1,7 GHz doplňují 2 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Pro úplnost dodejme, že samozřejmostí jsou standardy WiFi, Bluetooth i HDMI. Nechybí ani USB port pro připojení externích disků s vlastním video obsahem.

Učí se nové dovednosti

Fire TV ale toho umí daleko více. Díky upravenému operačnímu systému Android je totiž kromě her možné instalovat i nejrůznější aplikace a tím neustále rozšiřovat dovednosti této krabičky.

Amazon zatím potvrdil dostupnost Fire TV pro americký trh. Kdy se ukáže v Česku, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám