Hlavní obsah

Seznam zpřístupnil nové Mapy.cz

Novinky, mif

Jak budou vypadat nové Mapy.cz si mohou lidé vyzkoušet od úterý, společnost Seznam totiž spustila veřejnou testovací verzi. Nový je design i některé funkce služby – Panorama či integrace jízdních řádů. Haptické mapy jsou k dispozici již ostré verzi.

Foto: Seznam.cz

Nové Mapy.cz

Článek

Hned na první pohled zaujme vzhled nové podoby serveru Mapy.cz, který každý měsíc navštíví přes 2,5 miliónu reálných uživatelů. Ten se drží designu největšího českého internetového katalogu Firmy.cz. [celá zpráva]

Úvodní obrazovku již tak standardně nezabírá pouze samotná mapa, ale prostor byl věnován i samotnému vyhledávání přesných lokalit. Velikost tohoto panelu je možné přizpůsobovat nebo jej zcela schovat.

Foto: Seznam.cz

Novinkou je možnost přidávat oblíbené položky

Přibyla i možnost označovat si oblíbené položky. „Uživatelé si mohou po přihlášení uložit adresy domů a do práce. Kromě toho si do svého ‚mapového deníku‘ můžou přidávat oblíbené body zájmu, trasy a jakékoliv další body, které je nějakým způsobem zajímají. Tato místa se časem objeví i v mobilních aplikacích Mapy.cz a Firmy.cz,“ řekl Adam Chvaja, produktový manažer serveru Mapy.cz.

Foto: Seznam.cz

Plánování trasy pomocí jízdních řádů

„Významnou novinkou jsou také vlastní jízdní řády. Na zveřejněné beta verzi uživatelé naleznou jízdní řády Prahy a okolí. Seznam.cz si vyrobil vlastní databázi čítající cca 40 tisíc zastávek a zaměřil si pro ni všechny označníky, neboli zastávkové sloupky – je jich cca 70 000. U každé zastávky na mapě, zatím lze plánovat jen v Praze, se zobrazí projíždějící linky a několik nejbližších odjezdů,“ podotkl Chvaja.

Panoramatický pohled na svět

Poprvé mohou uživatelé vyzkoušet také funkci Panorama, která byla odhalena v loňském roce. „A to v oblastech Praha, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Do poloviny roku by měla být zveřejněna celá Morava,“ uvedl produktový manažer serveru Mapy.cz.

Foto: Seznam.cz

Režim Panorama

Všechna data Seznam na serveru Mapy.cz anonymizuje, rozmazávány jsou tedy obličeje i SPZ vozidel. O dodatečné mazání fotek soukromého majetku mohou lidé požádat na stránkách služby. Více informací je k dispozici zde.

Unikátní haptické mapy

Společně se spuštěním testovací verze odstartoval také ostrý provoz haptických map, které jsou určeny především pro nevidomé a slabozraké. Tento světově ojedinělý projekt používá speciální mapový klíč generující černobílé podklady. Ty po tisku na speciální papír a po použití takzvaného fuseru nabobtnají do hmatem čitelné podoby.

„Využívat haptické mapy mohou všichni nevidomí lidé potřebující rychle získat mapu části libovolného území v rámci České republiky,“ podotkl Chvaja.

Haptické mapy celé České republiky jsou k dispozici na webu hapticke.mapy.cz. Testovat nové funkce serveru Mapy.cz je možné na stránkách beta.mapy.cz.

Foto: mif, Novinky

Ukázka vytištěných haptických map

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám