Hlavní obsah

Turecký soud nařídil ukončení blokády Twitteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký soud ve středu nařídil ukončení blokády mikroblogové sítě Twitter, o které rozhodla vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na turecká média.

Foto: twitter.com

Twitter

Článek

Síť byla v Turecku zablokována 21. března. Erdogan několikrát označil internetovou komunikaci za zhoubnou: právě Twitter byl podle něj jedním z původců loňských krvavých protestů v Istanbulu. Rozhodnutí zablokovat síť kritizovaly Spojené státy a Evropská unie. [celá zpráva]

Podle tureckého listu Hürriyet správní soud v Ankaře nařídil pozastavení výkonu rozhodnutí, které přijal Turecký telekomunikační úřad a které se týkalo blokování přístupu na Twitter v zemi.

Twitter je trnem v oku turecké vládě a vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) nejen kvůli tomu, že síť využívá opozice k organizování protivládních protestů. Kabinetu rovněž vadí, že na síti byly zveřejněny odposlechy usvědčující z korupce osoby blízké vládě.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Erdoganovo rozhodnutí pobouřilo americké i unijní představitele. Například eurokomisař Štefan Füle prohlásil, že ho krok Ankary "vážně znepokojil". Švédský ministr zahraničí Carl Bildt prostřednictvím Twitteru kroky turecké vlády označil za "stupidní".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám