Hlavní obsah

V Česku padla rekordní pokuta za spam. Firma musí zaplatit 480 tisíc

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Historicky nejvyšší pokutu za šíření spamu uložil tento týden Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Za nevyžádaná obchodní sdělení tak společnost eMarketing CZ zaplatí 480 000 Kč. Novinkám to v pátek potvrdila ředitelka tiskového odboru úřadu Hana Štěpánková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Úřad uložil pokutu 480 000 Kč společnosti eMarketing CZ za šíření nevyžádaných obchodních sdělení. Uvedená společnost rozesílala po dobu přibližně jednoho roku obchodní sdělení v rozporu se zákonem o některých službách informační společnosti,“ uvedla Štěpánková s tím, že zákon umožňuje udělit pokutu až do výše deseti miliónů korun.

Společnost podle ní během šetření nebyla schopná prokázat, že adresáti poskytli souhlas se zasíláním sdělení. „Ani nebylo prokázáno, že jde o zákazníky společnosti. Rozklad podaný jmenovanou společností v souvislosti s rozhodnutím úřadu o uložení pokuty byl zamítnut a rozhodnutí o uložení pokuty bylo potvrzeno a je pravomocné,“ uzavřela Štěpánková.

Statisícové pokuty za šíření nevyžádané pošty padaly v Česku již v minulosti. Před dvěma roky například dostala pokutu ve výši 170 000 korun společnost VEMO Product. Protože s rozesíláním spamu nepřestala, ÚOOÚ nakonec této firmě vyměřil další sankci ve výši 320 000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám