Hlavní obsah

Seznam odhalil Nahou celebritu

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz v rámci projektu Seznam se bezpečně! odhalila projekt nazvaný Nahá celebrita. Ten má především poukázat na to, jak nebezpečné může být sdílení citlivých osobních materiálů na internetu. To si na vlastní kůži vyzkoušel v rámci projektu i známý zpěvák Ben Cristovao, který se svlékl před kamerou a video nechal šířit po internetu.

Ben Cristovao v projektu Nahá celebritaVideo: Seznam.cz

 
Článek

Problém s citlivými materiály nastává ve chvíli, kdy se k nim dostane útočník. Může si totiž s nimi dělat prakticky cokoliv. Nebezpečí přitom nečíhá pouze na známé osobnosti, ohrožen může být kdokoliv – děti i dospělí.

„U nás v poradně průměrně zaznamenáváme 12 podnětů měsíčně, které se týkají právě vydírání způsobeného sdílením citlivých materiálů. Lidé nás pak žádají, abychom jim pomohli jejich fotografie z internetu stáhnout. To už je ale většinou pozdě. Předpokládám, že stejně jako u znásilnění většina poškozených ze strachu či studu ani podobné útoky na své soukromí neoznámí,“ řekl Martin Kožíšek, manažer internetové bezpečnosti ve společnosti Seznam.cz, který má na starosti projekt Seznam se bezpečně!.

Na internetu se v současné době děje bohužel i tolik špatných věcí, že je potřeba chránit jeho uživatele.
zpěvák Ben Cristovao

Jaké to je, když se citlivé materiály dostanou do nepovolaných rukou, si vyzkoušel i Cristovao. Před kamerou se v nahrané situaci prošel nahý, což krátce nato v rámci domluvené mediální spolupráce začaly řešit internetové servery i časopisy.

„Na internetu se v současné době děje bohužel i tolik špatných věcí, že je potřeba chránit jeho uživatele. Uvědomuju si svoji pozici vůči fanouškům a beru ji jako závazek. Chci upozorňovat na rizika téhle formy komunikace, která se kolikrát nezdají tak velká. Chovejte se na internetu, jako by to bylo v reálném životě. Tak, abyste se vy nebo vaše okolí nedostali do úzkých. Seznam se bezpečně! je jedna z aktivit, která pro mne a hlavně pro vás má smysl,“ prohlásil Cristovao.

Kampaň ukázala, jak rychle se může podobné video šířit internetem a jakou neplechu může napáchat. Protože projekt probíhal v utajení, Cristovao čelil nejen reakcím fanoušků, ale i médií a rodiny. Zatímco řada lidí mu vyjadřovala podporu, docházelo i ke slovním atakům.

Nahraný příběh pokračoval tím, že došlo k odhalení fiktivní slečny, která video poslala. Tu pak kvůli tomu začala vyšetřovat i policie.

„Virtuální svět se v některých oblastech moc neliší od toho reálného. Pokud se i na internetu budeme chovat nezodpovědně, může se snadno stát, že informace o naší osobě, fotografie či jiná citlivá data někdo využije k dosažení vlastního prospěchu. Velmi často jsme to my sami, kdo případným útočníkům dobrovolně dává do rukou materiály, které mohou být použity proti nám,“ řekl mjr. Mgr. Václav Písecký, vedoucí oddělení informační kriminality z Krajského ředitelství policie hl. města Prahy.

Další informace o projektu Nahá celebrita naleznete na stránkách projektu (zde).

Odstrašující film varuje před anonymitou internetu

V rámci projektu Seznam se bezpečně! byl natočen také stejnojmenný informačně-preventivní film, který varuje před riziky spojenými s používáním internetu. Ten je postaven na reálných příbězích. [celá zpráva]

Ukázka filmu Seznam se bezpečně 2Video: Novinky

V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut.

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Celý film je možné zhlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu nebo požádat odborníky o pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám