Hlavní obsah

Počítačoví piráti zaútočili na stránky Kremlu a ruské centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Opakovaným útokům čelily webové stránky ruského prezidentského úřadu. Vyřadit z provozu se počítačovým pirátům podařilo i stránky ruské centrální banky. Mluvčí Putinova úřadu nesdělila, kdo by mohl za útokem stát.

Foto: Novinky

Servery se potýkají s útoky typu DDoS

Článek

"Dochází k obrovskému kybernetickému útoku na stránku Kremlu," uvedla v pátek dopoledne mluvčí s tím, že útok neustále probíhá a bezpečnostní experti se snaží dělat vše pro to, aby mu zabránili.

Se stejnými problémy se potýká i ruská centrální banka. Její stránky byly podle mluvčího banky určitou dobu nepřístupné. Nyní by už situace měla být opět v normálu, řekl mluvčí agentuře Interfax.

V pátek okolo 11. hodiny se prezidentské stránky stále potýkaly s výpadky. K útokům typu Distributed Denial of Service (DDoS) se zatím nikdo nepřihlásil.

Tyto nájezdy kyberzločinců jsou směrovány nejčastěji na zpravodajské servery protistran. Obvykle mají stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Počet ideologických útoků roste

Již v polovině minulého týdne list The New York Times informoval o tom, že konflikty na Ukrajině se přelévají také do virtuálního světa. Válčit mezi sebou začali počítačoví piráti, kteří využívají právě útoky typu DDoS.

Objevují se ale také sofistikovanější postupy, při kterých se hackerům podaří prolomit zabezpečení internetových stránek. V nejméně jednom případě se jim povedlo zneužít internetovou stránku Kremlem financované zpravodajské sítě Russia Today.

V titulcích a článcích slovo "Rusko" nahradilo slovo "nacisté". Jeden z titulků pak například zněl: "Putin: Nacističtí obyvatelé, vojáci jsou ohrožováni na Ukrajině, potřebují ochranu ozbrojených sil." [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám