Hlavní obsah

Sony končí s počítači, divizi televizorů odloučí

Společnost Sony potvrdila spekulace ze začátku února, že hodlá prodat ztrátovou divizi počítačů. Vedle toho také japonský podnik v rámci snah o posílení ziskovosti oddělí divizi televizorů do dceřiné firmy. Součástí transformace bude i zrušení 5000 pracovních míst, což v konečném důsledku podle zástupců firmy povede ke snížení fixních nákladů o 100 miliard jenů ročně (20 miliard korun).

Foto: Yuya Shino, Reuters

Televizory od Sony

Článek

Sony potvrdila zprávy, podle nichž jedná o prodeji počítačové divize Vaio s investičním fondem Japan Industrial Partners; dohoda by měla být uzavřena do března, uvedla firma podle agentury AP. Fond pro Vaio ustaví samostatnou firmu, v níž bude mít Sony zpočátku pět procent.

Zkraje měsíce se přitom objevily spekulace, že divizi osobních počítačů Vaio plánuje koupit čínská firma Lenovo. To ale zástupci japonského podniku odmítli. [celá zpráva]

Divize televizorů byla v loňském roce také ztrátová. Sony ji nyní odloučí do dceřiné společnosti, stát by se tak mělo do letošního července.

Propouštět se bude celý rok

Sony bude propouštět právě v divizích počítačů a televizorů. Rušení míst se má dokončit do března příštího roku a firmě tento krok začne šetřit náklady od finančního roku, který začne v dubnu 2015.

Sony za třetí čtvrtletí do konce prosince vytvořila čistý zisk 27 miliard jenů (JPY) po ztrátě 10,8 miliardy JPY ve stejném období roku 2012. K přechodu k ziskovosti jí pomohl slabý kurz jenu a vzestup tržeb, které se meziročně zvýšily o 24 procent na 2,4 biliónu JPY. Provozní zisk vzrostl dvojnásobně na 90,3 miliardy JPY a o takřka 20 miliard jenů překročil odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters.

V celém fiskálním roce do konce března čeká Sony čistou ztrátu 110 miliard jenů, která bude důsledkem odpisu ztráty z prodeje počítačové divize a nákladů na její restrukturalizaci. Firma dosud odhadovala pro tento rok zisk 30 miliard jenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám