Hlavní obsah

Webkamery otevírají zadní vrátka nezvaným návštěvníkům

Novinky, Sebastyan Armero, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabezpečení počítače považuje většina uživatelů již za naprostou samozřejmost. Jenže na trhu se každý rok objevují novější a novější technické vychytávky, které představují další bezpečností rizika. Tak například nejrůznější webkamery a dokonce i dětské chůvičky vybavené kamerou mohou otevírat pirátům zadní vrátka do našeho soukromí.

Foto: Profimedia.cz

K tomu, aby se piráti mohli nabourat do cizího kamerového systému, jim stačí, aby znali jeho internetovou adresu. (Ilustrační foto)

Článek

Že nejde o žádné sci-fi, zjistili bezpečnostní experti specializující se na kamerové systémy. Odhalili totiž zranitelnost u firmwaru čínského výrobce Foscam, kvůli které prakticky kdokoliv může zachytit přímý přenos ze zařízení tohoto výrobce.

Foscam přitom patří mezi poměrně populární výrobce, a to především v komerční sféře. Kamery tohoto výrobce tak kromě domácích uživatelů používá celá řada firem k zabezpečení svých objektů. V prodeji jsou však například i dětské chůvičky s videopřenosem.

K tomu, aby se piráti mohli nabourat do cizího kamerového systému, jim stačí, aby znali jeho internetovou adresu. „Stačí jen zmáčknout OK v dialogovém okénku, které vyžaduje uživatelské jméno a heslo, a to bez vyplňování přihlašovacích údajů,“ stěžují si na zranitelnost firmwaru uživatelé na stránkách podpory výrobce.

Tento případ je podle bezpečnostních expertů jen špičkou ledovce.

Na zveřejněnou chybu se snažili zaměstnanci společnosti okamžitě reagovat. Na internetovém fóru zveřejnili dočasné řešení, jak chybu obejít. Záplata by měla vyjít v nejbližších dnech, informoval server Hot for Security.

Tento případ je podle bezpečnostních expertů jen špičkou ledovce. Zatímco zabezpečení počítačových systémů je pro většinu lidí naprostá priorita, u dalších chytrých přístrojů tomu tak není.

A řeč není pouze o populárních tabletech a smartphonech. V dnešní době jsou totiž operačními systémy vybaveny i pračky, ledničky, televizory a nejrůznější přehrávače. I ty mohou představovat riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám