Hlavní obsah

Rus napadl virem 1,4 miliónu počítačů, v USA mu hrozí deset let

New York

Ruský hacker v úterý před soudem v americkém státě Georgia přiznal vinu v kauze masivních internetových krádeží, při nichž si dopomohl k velkým sumám infikováním asi 1,4 miliónu počítačů po celém světě. Alexandr Panin, který používal krycí jména Gribodemon a Haderman, se přiznal k autorství viru SpyEye, který po internetu šířil.

Foto: Novinky

Článek

Díky útočnému programu se Panin dostal k citlivým údajům o platebních kartách a účtech, které pak rozprodával dalším počítačovým pirátům za sumy od 1000 do 8500 dolarů (až 170 tisíc korun).

Jeden z Paninových klientů, identifikovaný v soudních spisech jako Soldier, si pomocí těchto dat přišel během šesti měsíců na 3,2 miliónu dolarů (65 miliónů korun). Panin získal data z celkem asi 10 tisíc bankovních účtů.

Čtyřiadvacetiletého ruského hackera zatkli agenti FBI letos v červenci na letišti v Atlantě. O výši jeho trestu rozhodne soud koncem dubna. Soud s jeho pomocníkem, Alžířanem Hamzou Bendelladžem, známým pod přezdívkou Bx1, má teprve začít. Jedním z klientů Bendelladže se stal i tajný agent FBI, což vedlo k odhalení celé bandy.

Paninovi, rodáku z ruského Tveru, hrozí deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám