Hlavní obsah

Operátoři testují rychlejší internet. Za sekundu umožní stáhnout desítky filmů

Novinky, Sebastyan Armero

Vědci ze společností Alcatel-Lucent a British Telecom (BT) dosáhli během testů rekordní přenosové rychlosti. Prostřednictvím dosavadní infrastruktury se jim podařilo vytvořit širokopásmové internetové spojení s rychlostí 1,4 terabitu za sekundu. Takováto hodnota by teoreticky stačila na stažení až 44 filmů ve vysokém rozlišení během pouhé jedné sekundy.

Foto: Profimedia.cz

Věž operátora British Telecom v Londýně, kde se uskutečnil test.

Článek

Zkouška byla provedena ve vzdálenosti 410 km mezi věží BT v centru Londýna a městem Ipswich, které se nachází v anglickém hrabství Suffolk. Využity k tomu byly kabely z optických vláken, které jsou ve Spojeném království již samozřejmostí. Instalovány jsou samozřejmě i v řadě dalších států, podotkl server BBC.

Nová technologie pracuje na poměrně jednoduchém principu. „Představte si standardní dálnici, pokud u ní zmenšíte místo mezi jízdními pruhy, můžete přidat jeden další. Umožňuje to více vozidlům projet stejným směrem po silnici,“ přirovnal práci vědců k dopravní situaci šéf marketingu divize optické konektivity ve společnosti Alcatel-Lucent Kevin Drury.

Podle některých odborníků však bude u novinky ještě potřeba vychytat všechny mouchy. „Čím více dat promáčknete přes vlákno, tím větší je riziko, že se vyskytne chyba,“ vysvětlil Oliver Johnson, generální ředitel širokopásmové analytické firmy Point Topic.

Uživatelé se novinky dočkají až za pár let

Zákazníci si tak budou muset na novou technologii ještě počkat. Podle některých odhadů se k běžným uživatelům rychlejší internet dostane až v horizontu několika let.

I když si zákazníci novinku zatím neužijí, je tento průlom označován jako velmi důležitý pro poskytovatele internetového připojení. Nabízí jim totiž možnost výrazně vylepšit rychlost aktuálně nabízeného připojení, a to aniž by museli investovat stamilióny do nové infrastruktury.

„Umožňuje jim to zvětšit kapacitu, aniž by museli utratit mnoho peněz,“ podotkl Johnson.

Extrémní rychlosti v laboratorních podmínkách 

Existují i rychlejší metody přenosu dat, například použití složité laserové technologie, ale tohle je první test, který dosáhl tak vysoké rychlosti v „normálním světě“, mimo laboratoře.

Již nějakou dobu si vědci pohrávají i s rychlejšími technologiemi přenosu dat. Ty ale zpravidla fungují jen v laboratorních podmínkách a na krátkou vzdálenost. Navíc vyžadují budování nové infrastruktury, což by ve výsledku výrazně zpomalilo rozvoj širokopásmového připojení.

Podle zástupců Alcatel-Lucentu poptávka po rychlejším širokopásmovém internetu roste každý rok až o 35 %. Je to důsledek popularizace nejrůznějších webových služeb pro sdílení a ukládání dat, ale také i rozmach videí ve vysokém rozlišení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám