Hlavní obsah

Počet uživatelů mobilního internetu v Česku loni překročil pět miliónů

Počet uživatelů mobilního internetu se loni u tuzemských operátorů zvýšil na více než pět miliónů lidí. U jednotlivých firem byl přitom nárůst až o 50 procent. Vyplývá to z vyjádření operátorů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Rychlost mobilního připojení k internetu by se měla letos dále zvyšovat v souvislosti s rozšiřováním sítí LTE. Ilustrační foto

Článek

Zájem o mobilní připojení podle firem souvisí s jejich rostoucí dostupností, zavedením nových neomezených tarifů i rostoucí oblíbeností tzv. chytrých telefonů s operačním systémem. Smartphony mají u operátorů podíl kolem jedné třetiny. Nyní ale představují většinu prodávaných telefonů.

"Mezi hlavní důvody tohoto růstu patří zejména všeobecně stoupající zájem zákazníků o využívání datových služeb spojený se zvyšováním povědomí o nich, nástup nové generace našich tarifů a pro zákazníky přehlednější účtování dat," uvedl Lukáš Hrabal z T-Mobilu, který loni zvýšil počet uživatelů mobilního internetu o polovinu na 2,1 miliónu.

Zvyšování rychlosti v mobilních sítích spolu s novými tarify znamenalo i růst objemu přenášených dat. Například u T-Mobilu se objem dat zvýšil o 92 procent, u Vodafonu to bylo za poslední čtyři roky o více než 400 procent. Na zvyšování poptávky po datech zareagovaly firmy novými datovými limity. Například Vodafone nedávno zvýšil maximální objem dat na 20 GB měsíčně.

Rychlost mobilního připojení k internetu se v loňském roce zvýšila v průměru o 56 procent na 4,4 Mbit/s. Nejrychlejší zůstává T-Mobile, který meziročně navýšil rychlost o 39 procent na 7,6 Mbit/s. Největší nárůst zaznamenala Telefónica se zvýšením o 85 procent na 5,2 Mbit/s. Rychlost by se měla letos dále zvyšovat v souvislosti s rozšiřováním sítí LTE, pro které operátoři získali nové kmitočty v loňské aukci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám