Hlavní obsah

Těžba bitcoinů je spojena s velkou spotřebou elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Při takzvané těžbě internetové měny bitcoin se denně spotřebuje elektřina v hodnotě kolem 15 miliónů dolarů (zhruba 300 miliónů Kč). Tvrdí to na svých internetových stránkách list Forbes, který se odvolává na statistiky serveru BlockChain.

Foto: Profimedia.cz

Logo bitcoinů

Článek

Při těžbě virtuální měny počítače řeší mimořádně komplikované matematické algoritmy, což vyžaduje velké množství elektrické energie. Za úspěšné vyřešení obdrží těžař odměnu v podobě určitého množství bitcoinů. Vzhledem k nejistému výsledku a vysokým nákladům se těžaři často sdružují do skupin.

Po vytěžení je konkrétní suma převedena na konkrétní adresu majitele bitcoinů v podobě číselného kódu. Každá "mince" je unikátní a nezaměnitelná.

Konečný počet bitcoinů je stanoven na 21 miliónů.

Obtížnost těžby se stále zvyšuje. Konečný počet bitcoinů je stanoven na 21 miliónů, přičemž jejich úplné vytěžení se předpokládá kolem roku 2040. Nyní je vytěženo asi 11 miliónů bitcoinů.

Internetovou měnu bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu.

Hodnota bitcoinu v posledních měsících prochází značnými výkyvy. V listopadu se vyšplhala až na 1250 dolarů, v prosinci se však kvůli restrikcím v Číně propadla až na 421 dolarů. V lednu se opět vrátila nad 1000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám